Ga naar Content

NH Kiest: Zo denkt de politiek over de wateroverlast in Velsen-Noord

VELSEN-NOORD Bewoners van de Gildenbuurt in Velsen-Noord hebben al jaren last van ondergelopen kelders en schimmels in hun huizen. Dit komt door het hoge waterpeil in het slootje in buurt. Volgens buurtbewoners doet de gemeente Velsen niet veel om het probleem te verhelpen, maar vindt de gemeente wel dat zij de wateroverlast moeten oplossen?

NH Nieuws verslaggever Sam Hagens ging langs bij Peter Stam van Velsen Lokaal, om te vragen hoe het kan dat het probleem nog steeds niet is opgelost. "Wij kunnen alleen maar zaken op de agenda zetten en zorgen dat er aandacht voor blijft", verdedigt Stam zich. De politicus zegt zich in de nieuwe raad in te gaan zetten voor een oplossing: "Daar waar drainage kan helpen, moet het ook de grond in."

Lees ook: NH Kiest: Buurtbewoners willen een oplossing voor wateroverlast Velsen-Noord

Aan de lokale partijen van de gemeente Velsen is het vraagstuk voorgelegd: De gemeente Velsen moet de wateroverlast in de huizen in Velsen-Noord definitief oplossen.  

VVD
ONEENS: Grondwateroverlast is, helaas ook in andere delen van de gemeente, een onderwerp waar de afgelopen jaren steeds meer aandacht voor is. In de ogen van de VVD is dit niet direct de verantwoordelijkheid van de gemeente. Wanneer er structureel een hoger grondwaterpeil is door klimaatverandering zal het waterschap op moeten treden en hebben ook de eigenaren van panden hun verantwoordelijkheid. Pas als de oorzaak ligt in werkzaamheden van de gemeente, bijvoorbeeld aan het riool, heeft de gemeente een taak.

LGV
ONEENS: De gemeente moet zorgen dat het regenwater via drainage en riool goed afgevoerd kan worden. De eigenaren van de woningen zijn verantwoordelijk voor hun kelders en moeten zorgen dat hun kelders , ook voor het grondwater, waterdicht zijn. (Waterwet) De gemeente voldoet aan haar verplichtingen en heeft vele kilometers drainage en riolering aangebracht. Mocht het noodzakelijk zijn om nog meer drainage aan te leggen en hiermee het probleem grotendeels op te lossen dan zijn waar daar voorstander van. De gemeente heeft artikelen geplaatst in de Jutter van afgelopen weken waarin uitleg hierover gegeven wordt.

Forza!
EENS: Wij erkennen dat de gemeente samen met de 'aktiegroep' een gedegen onderzoek heeft gedaan en dat de gemeente enkele knelpunten heeft aangepakt. De burgers lezen in de krant dat de hoge waterstanden niet structureel zijn en er worden info-avonden beloofd om dit zelf op te lossen. Mensen hebben een droog huis gekocht en worden nu geconfronteerd met nattigheid. Wij willen niet dat de gemeente deze lasten naar de burgers verschuift onder het motto ”eigen schuld dikke bult”. Wij doen hierbij de belofte dat wij voor iedereen in Velsen ons best gaan doen om droge (voeten) kelders te hebben en te behouden.

ChristenUnie
EENS: ChristenUnie-Velsen is het eens met de stelling, maar constateert dat de gemeente al volop bezig is met het oplossen door het aanbrengen op diverse plaatsen van drainagesystemen. We zien dat het aantal klachten al is teruggelopen van 220 naar nu nog 15. Eind 2018 zou de waterstand in heel Velsen-noord op niveau moeten zijn. CU vindt dat bewoners ook waar mogelijk zelf preventieve maatregelen middels isolatie enzovoort kunnen nemen. Wij hebben er vertrouwen in dat er straks geen klachten meer zijn.

Velsen Lokaal
EENS (gedeeltelijk): Mensen betalen in Nederland belasting om droge voeten te houden. De overheid heeft een grote verantwoordelijkheid om dat waar te maken. Huiseigenaren zijn echter zelf verantwoordelijk voor een goede staat van onderhoud van hun woningen en isolatie. De gemeente Velsen neemt al veel maatregelen om grondwateroverlast in Velsen-Noord tegen te gaan. Er is bijvoorbeeld in diverse buurten drainage aangelegd. Velsen Lokaal vindt dat een onafhankelijk onderzoek moet aantonen of drainage in de Gildenbuurt nodig is. Als dat blijkt, moet ook daar drainage worden aangelegd.

PvdA
ONEENS: Natuurlijk heeft de gemeente een rol bij de waterbeheersing, de gemeente heeft hier aandacht voor en is bezig met het oplossen door het aanbrengen van drainagesystemen op diverse plaatsen. Maar daarmee veranderen de verantwoordelijkheden die de inwoners zelf hebben niet, het zal een samenspel moeten tussen inwoners en gemeente.

Van de overige partijen heeft NH Nieuws geen reactie op de stelling ontvangen.

Foto: