Ga naar Content
Noord-Holland

Amsterdam lokt nieuwe docenten met woningregeling

19 januari 2018, 12.22 uur · Aangepast 19 januari 2018, 12.34 uur
Door: · Foto: ANP

AMSTERDAM Om het alsmaar oplopende lerarentekort aan te pakken, wil Amsterdam beginnende docenten naar de stad lokken door ze een handje te helpen op de woningmarkt. De gemeente heeft bekend gemaakt dat leraren voorrang krijgen bij de toewijzing van honderd sociale huurwoningen.

De pilot is nu alleen ingericht op beginnende onderwijzers, maar er wordt gekeken of ook mensen die werken in de zorg- en jeugdsector en bij de politie in aanmerking kunnen komen voor een voorrangswoning. Met het plan wil de gemeente het nijpende lerarentekort in de stad terugdringen.

Volgens wethouder Laurens Ivens van Wonen vormen mensen uit de maatschappelijke dienstverlening de 'ruggengraat van onze stad'. "Maar vaak zien we juist dat starters uit deze beroepsgroepen een te kleine portemonnee hebben om in de stad te wonen." 

Gemengde complexen
Om het beroep van leraar in de stad een verdere boost te geven, gaat de gemeente ze ook een reiskostenvergoeding geven en kunnen parkeerplaatsen voor scholen onderling verdeeld worden.

De voorrangswoningen worden beschikbaar gesteld in gemengde complexen, waar ook studenten en statushouders gehuisvest worden.