Bemanning van olietanker al weken vast in Amsterdamse haven

AMSTERDAM - (AT5) Achttien bemanningsleden zitten al vijf weken vast op een olietanker in de Amsterdamse haven. De crew heeft maar beperkte toegang tot verwarming en heet water. En ze krijgen ook geen salaris.

Dat meldt Het Parool. Volgens de krant kwam het schip in november vanuit Cuba naar Amsterdam om een lading koolwaterstof te lossen. Maar daar eindigde het avontuur ook. Een schuldeiser legde beslag op de tanker, waarna het anker uitging. Het schip is sinds die dag niet in beweging geweest.

De crew zit nog altijd aan boord. Volgens Het Parool gaat het voornamelijk om Filipijnen en Pakistanen. Om benzinekosten uit te sparen wordt maar één uur per dag gebruik gemaakt van warm water. Slechts een deel van het schip wordt verwarmd. Voor de rest is de crew aangewezen op dikke winterjassen. Daarnaast is er nog geen sprake geweest van het decembersalaris.

Onmenselijk
Volgens een inspecteur van de Internationale Transportarbeiders Federatie is de situatie onmenselijk. De vakbond werd gewaarschuwd door een scheepsdominee, die de mannen kleding, films en puzzels heeft gebracht. Het is onbekend hoe lang de situatie nog gaat duren. Het schip blijft liggen tot het verkocht is.

Deel dit artikel:

Reageren

Recent nieuws