Whatsapp

Noord-Holland

Vissers woest over Europees verbod pulsvisserij: "Besluit gebaseerd op fake news"

16 januari 2018, 23.02 uur · Aangepast 16 januari 2018, 23.34 uur

DEN HELDER Noord-Hollandse vissers zijn woest over het besluit van het Europees Parlement om pulsvisserij te verbieden. Visser Dirk Kraak uit Den Helder is er ziek van. "De grond zakte onder mijn voeten weg toen ik het hoorde."

In Den Helder maakt ongeveer tachtig procent van de vissersschepen gebruik van pulsvisserij, waarbij vissen met stroomstootjes worden opgejaagd en gevangen. Deze manier van vissen zou slecht zijn voor het milieu, zo oordeelde een overgrote meerderheid in Straatsburg. 

Maar de vissers denken hier anders over. "We laten de zeebodem met rust, we stoken minder olie en hebben minder bijvangst. Alleen maar pluspunten voor het milieu," stelt Dirk Kraak van de BRA-5. 

Lees ook: EU stemt voor verbod op pulsvisserij

Het verbod betekent een flinke strop voor de Noord-Hollandse vissers. Kraak heeft twee schepen en heeft voor zes ton geïnvesteerd in pulskor. "Ze verwachten nu dat we vijftien jaar terug in de tijd gaan. Onze oude netten liggen al lang bij de schroot."
 
Verdriet
Alle hoop is gevestigd op het overleg dat de Europese ministers van visserij dit jaar nog met elkaar voeren. "Misschien kunnen die nog iets voor ons betekenen. Ik ben er verdrietig om. Ik laat het niet zien, maar van binnen huil ik."
NH / Jurgen van den Bos
Whatsapp