Ga naar Content
Noord-Holland

Verdachte doodschieten goudhandelaar hangt 10 jaar cel boven het hoofd

16 januari 2018, 18.02 uur · Aangepast 16 januari 2018, 23.02 uur
Door: · Foto: NH Nieuws / Anne Klijnstra

AKERSLOOT Het Openbaar Ministerie heeft vandaag een celstraf van tien jaar geëist tegen de verdachte voor het doodschieten van Hennie Schipper. Robert E. zou Schipper op klaarlichte dag om het leven hebben gebracht op de parkeerplaats in Akersloot.

De 50-jarige verdachte kreeg de eis te horen in de rechtbank op Schiphol. De rechtszitting zou eerst gehouden worden in de rechtbank in Alkmaar, maar werd wegens veiligheidsredenen verplaatst. 

Lees ook: Rechtszaak doodgeschoten goudhandelaar om veiligheidsredenen verplaatst

Goudhandelaar Hennie Schipper werd op 17 juli 2017 doodgeschoten op de parkeerplaats van het Van der Valk Hotel in Akersloot. De verdachte vluchtte na het incident, maar meldde zich nog diezelfde dag bij het politiebureau in Zaandijk. 

Had nooit mogen gebeuren
E. heeft gelijk bekend de 47-jarige Schipper te hebben doodgeschoten. Hij zei vandaag dat dat nooit had mogen gebeuren. De twee kenden elkaar want waren zakenpartners in het vastgoed.

Zijn advocaat betoogde opnieuw dat E. jaren lang werd afgeperst voordat de schietpartij plaatsvond. Ook zou Schipper hem hebben bedreigd. De verdachte zou door die grote druk hebben gehandeld uit psychische overmacht. 

Doodslag, geen moord
Het openbaar ministerie gaat mee in het scenario van afpersing en bedreiging en wil dat de verdachte wordt veroordeeld voor doodslag, geen moord. Er zou geen sprake zijn van voorbedachte rade of opzet.

Robert E. zou in een opwelling naar het pistool hebben gegrepen wat hij al maanden bij zich droeg. Ook is de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar verklaard. Hij leidt aan een aanpassingsstoornis.

Uitspraak op 30 januari.