Ga naar Content
Noord-Holland

EU stemt voor verbod op pulsvisserij: "Dit besluit is zwarter dan we dachten"

16 januari 2018, 14.43 uur · Aangepast 16 januari 2018, 15.28 uur
Door: · Foto: NH/ Matthijs Gemmink

NOORD-HOLLAND Pulsvisserij moet verboden worden. Het Europees Parlement heeft gestemd voor een totaalverbod op het vissen met stroomstootjes op platvissen. De uitkomst is een zware slag voor de Nederlandse pulsvissers, die veel hebben geïnvesteerd in de nieuwe technologie.

Door de stemming is de toekomst van de Nederlandse kotters die met een sleepnet (pulskor) elektrisch op tong en schol vissen onzeker. Ongeveer tachtig Nederlandse kotters hebben momenteel een Europese ontheffing om te pulsvissen.

Pim Visser van Stichting van de Nederlandse Visserij zegt dat, wanneer de Europese Commissie officieel instemt met het verbod, de Nederlandse visserij jaren terug moet in de tijd. "Ze moeten dan technologie van vijftien jaar geleden weer gaan gebruiken. Ze moeten twee keer zoveel brandstof gaan stoken en de kwaliteit van de vis wordt slechter", aldus Visser tegen NH Nieuws. "Dit besluit is nog zwarter dan we dachten."

Lees ook: Texelse vissers opgelucht na besluit Brussel over pulsvisserij: "De eerst horde is genomen"

"Dit is een ramp voor de Nederlandse visserij en de kottersgezinnen. De inkomens van vierhonderd gezinnen komen hierdoor op de tocht te staan", reageert EU-parlementariër Annie Schreijer-Pierink (CDA).