Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Hoogheemraadschap schiet onder water gelopen camping te hulp

10 januari 2018, 16.00 uur · Aangepast 10 januari 2018, 21.41 uur

EDAM Het Hoogheemraadschap gaat de onder water gelopen gebieden in Edam en Warder helpen met het verwerken van het water. Op de camping Het Strandbad in Edam is een pomp geplaatst, die binnen twee dagen al het water moet wegpompen.

In Warder beginnen ze op zijn vroegst morgenochtend met het water wegwerken. Om 15.00 uur starten de medewerkers met het aansluiten van de pomp in Edam. Deze wordt bevestigd aan een tractor, die als aandrijving van de pomp moet gaan dienen.

Het water wordt door middel van een buis opgezogen. Daarna stroomt het door een honderd meter lange slurf naar het Markermeer, waar het water vanzelf naar de zee zal stromen.

Machteloos
Toen de camping afgelopen maandag helemaal vol stond met water, was beheerder Henk Hettema machteloos. "Daar kun je niks aan doen", vertelt hij. "Het stroomt binnen en het blijft stromen. We hebben wel het geluk dat er slechts één of twee caravans water binnen hebben gehad." Hoewel hij terugblikt op sombere dagen, kan hij nu weer glimlachen. Mede door de hulp van het Hoogheemraadschap. "Het aanbod van het Noord-Hollands Noorderkwartier om ons te helpen hebben wij met beide handen aangegrepen", aldus Henk Hettema. "Het ziet er indrukwekkend uit."

Lees ook: Campinggasten enorm geschrokken door natuurgeweld: "Je spullen staan in het water"

Twintig kuub per minuut
Het pompsysteem is naast indrukwekkend ook effectief. De pomp kan twintig kuub water per minuut opzuigen. Dat zijn zo'n 240 kruiwagens vol met water die iedere zestig seconden door de buizen naar het Markermeer worden gebracht. De verwachting is dat de camping over twee dagen weer helemaal leeggepompt is.

"Burenhulp"
Het is eigenlijk niet de taak van het Hoogheemraadschap om het water hier weg te halen. "Onze verantwoordelijkheid houdt op bij de dijk", legt Marko Cortel uit aan NH Nieuws. "Ik zie het als burenhulp. Omdat dit eigenlijk erg uitzonderlijk is en wij erachter kwamen dat de eigenaar van de camping het er moeilijk mee heeft, dachten wij: 'Zullen wij eens helpen?'. Het is meer een gebaar."

Wanneer het water weg is, kunnen de eigenaars van de caravans komen kijken naar de eventuele schade. "We hebben gelukkig heel veel begrip van onze campingmensen gehad", aldus Henk Hettema over de reacties. "Die zeggen ook dat hier niks aan te doen is."

Eerder deze week vloog NH Nieuws met een drone boven de camping in Edam.

 

Minke Faber