Ga naar Content
Noord-Holland

Levensechte galg geplaatst op ADM-terrein in Amsterdam

10 januari 2018, 15.35 uur · Aangepast 11 januari 2018, 12.00 uur
Door: · Foto: AT5

AMSTERDAM (AT5) Het is een schrikwekkend beeld, zo op het ADM-terrein in Amsterdam. Daar is langs de Hornweg een levensechte galg geplaatst. De krakers op het terrein bevestigen dat zij de galg hebben geplaatst als statement.

Zoals het er nu uitziet moeten de krakers het terrein in februari verlaten. Zij waren al vier jaar bezig met een juridische strijd om te blijven. Volgens de krakers is het onmenselijk wat er nu met ADM gebeurt. "Een galg wordt gemaakt om iemand dood te maken. En wij worden als het ware doodgemaakt", vertelt een kraker aan AT5.

Krakers moeten toch weg
Begin vorig jaar oordeelde de rechter dat de krakers op het terrein mochten blijven. Maar in juni werd het tegenovergestelde bepaald. Het bestemmingsplan van vastgoedbedrijf Chidda, de officiële eigenaar van het ADM-terrein, moet volgens de rechter gehandhaafd worden. 

Inmiddels ligt de zaak bij de Hoge Raad. Later deze maand besluit de raad wat het eindoordeel is.

Dreigement
Een woordvoerder van de eigenaar van het ADM-terrein ziet de galg als dreigement. "Ik vind dit absoluut grensoverschrijdend. Ik vind dit niet kunnen. Het is intimiderend, bedreigend", aldus de woordvoerder. 

De eigenaar gaat onderzoeken of hij de galg weg kan halen. Ook overweegt hij om aangifte te doen.