Ga naar Content
Noord-Holland

Koepel Haarlem lijkt alsnog gered als onderwijsbolwerk

9 januari 2018, 23.20 uur · Aangepast 10 januari 2018, 08.59 uur
Door: · Foto: NH Nieuws / Geja Sikma

HAARLEM Op het allerlaatste moment lijkt de Koepel in Haarlem gered als instelling voor universitair onderwijs. De stichting Panopticon heeft vijf instellingen gevonden die samen willen werken om 'een soort' universitair onderwijs aan te bieden in de voormalige gevangenis.

Het gaat onder meer om een instelling voor universitair ondernemersonderwijs, Liberal Arts en een Duitse hoge onderwijsinstelling 'SRH Gruppe'. Morgen zetten de instellingen hun handtekening op het contract.

Deadline
De gemeente had als eigenaar van het complex de deadline van 10 januari gesteld, morgen dus. Op die dag moesten er samenwerkingspartners zijn voor Panopticon, die gerechtigd zijn om universitair onderwijs aan te bieden. Lange tijd werkte Panopticon samen met de Open Universiteit en de Vrije Universiteit. Maar deze partijen haakten af.

Lees ook: Toch geen University College in Haarlemse Koepel

En zo zag het ernaar uit dat de deadline niet zou worden gehaald. De Koepel zou dan een ongewisse toekomst hebben gehad, want er zijn genoeg ondernemers die staan te popelen om winkels of woningen in de voormalig gevangenis te bouwen.

Een blauwtje
"We hebben tot nu toe een blauwtje gelopen bij twee universiteiten in Nederland", zegt Jacqueline van de Sande van Panopticon vanavond. "Maar we hebben het gehaald en we zijn optimistisch dat de plannen alsnog van de grond komen."

De bedoeling is dat de Koepel in september 2020 de deuren opent voor de eerste studenten. Zaterdagmiddag is er een open dag in het gebouw voor iedereen die geïnteresseerd is in de onderwijsplannen.