Ga naar Content

Buschauffeurs leggen werk neer: "Wij willen verandering"

NOORD-HOLLAND Werknemers in het streekbusvervoer staken vandaag in de hele provincie. Ook rijden er in de rest van het land minder regionale treinen. "Wij willen gewoon een nieuw cao hebben."

De staking begon om 04.00 uur en ontregelt onder meer de diensten van Arriva, Connexxion, Qbuzz, Keolis en EBS. De chauffeurs voeren actie voor onder meer vermindering van de werkdruk. Ze verzamelen zich op hun eigen werkplek, waar zij zich inschrijven als staker. Dat gebeurt op zo'n 120 plaatsen in het land.

NH Nieuws verslaggever Jimmy Miltenburg stond vanochtend op een leeg busstation in Haarlem. Vrijwel alle buschauffeurs waren daar naar huis gestuurd. De enige twee bussen die wel uitreden waren voor gehandicaptenvervoer, vertelt buschauffeur Hille Hoekstra. 

Lees ook: Overzicht: Deze bussen rijden donderdag niet

De onderhandelingen over een nieuwe cao lopen volgens Hoekstra telkens op niets uit. "Werkgevers willen telkens maar praten en praten, maar wij willen verandering." Hoekstra, en zijn collega's, eisen 3,5 procent loonsverhoging en meer pauzetijd. "Ik probeer zelf zo weinig mogelijk te drinken", legt de chauffeur uit, die anders in de knel zou komen met plaspauzes.

De staking loopt tot 23.00 uur.