Noord-Holland

Marineschip uit Den Helder onderschept 1600 kilo cocaïne in Cariben

2 januari 2018, 16.21 uur · Aangepast 2 januari 2018, 17.06 uur · Foto: Ministerie van Defensie

Whatsapp

DEN HELDER Het marineschip Zr. Ms. Van Speijk uit Den Helder heeft op oudjaarsdag 1600 kilo cocaïne onderschept in het Caribisch gebied. Voor het schip is dit de tweede drugsvangst binnen twee weken.

De NH-90 gevechtshelikopter van het marineschip zag het verdachte koopvaardijschip dat onder Tanzaniaanse vlag vaart, al op eerst kerstdag. De hele nacht werd het achtervolgd door de helikopter. 

De volgende ochtend ging een team van de Amerikaanse kustwacht met snelle motorboten aan boord van het schip voor een onderzoek. Dit leverde niets op en vervolgens werd de boot aan de ketting gelegd bij Domingo in de Dominicaanse Republiek. 

Bij de tweede zoekactie op oudjaarsdag zijn er uiteindelijke meerdere balen drugs gevonden in een ruimte tussen de brandstoftanks. De verdachten en de drugs zijn overgedragen aan de Dominicaanse Republiek. 

Tweede vangst
Eerder heeft het marineschip ook al een go-fast met 550 kilo cocaïne aan boord onderschept. Op 29 oktober 2017 vertrok het marineschip vanuit Den Helder naar het Caribisch gebied voor het uitvoeren van counterdrugsoperaties. Daarnaast wordt er ook orkaannoodhulp verleend door de Van Speijk. 

Ministerie van Defensie
Whatsapp