Ga naar Content

Illegale huurders Purmerend moeten na Kerst hun huis uit

PURMEREND Regels zijn regels, zegt de gemeente Purmerend. Daarom moeten acht bewoners op bedrijventerrein de Baanstee voor 1 januari hun huis verlaten. Anders krijgen ze een boete van 5000 euro. Een aantal van hen kan nergens heen en staat dan op straat. Het is bijna onmogelijk een goedkope huurwoning te vinden in Purmerend.

Pleuntje Tesselaar is een van de bewoners die per 1 januari zijn illegale woning op de Baanstee moet verlaten. "Ik had net de boel weer op de rit en kon mijn kinderen weer zien", vertelt hij aan NH Nieuws.

Buiten de acht die nu een brief hebben gekregen van de gemeente, wonen er nog een paar honderd illegale huurders op het bedrijventerrein, denken bewoners Gert-Jan Schipper en Bert Molkenboer. "Die houden 's avonds de gordijnen dicht zodat ze niet gesnapt worden."

Ze verhuren de woningen niet alleen aan kansarme jongeren, maar ook aan studenten en mensen met een baan. "Er zijn veel leegstaande panden en die hebben we als woning ingericht."

Niet de bedoeling
Maar dat is niet de bedoeling volgens wethouder Mario Hegger. Volgens hem weten huurders en verhuurders al heel lang dat ze weg moeten en hebben ze genoeg tijd gehad om op te stappen. "Met Kerst mogen ze nog blijven en in het nieuwe jaar gaan we handhaven."

Als de bewoners de 5000 euro niet betalen en toch blijven zitten, zal de gemeente over gaan tot sluiting van de panden. Vanavond dienen de oppositiepartijen in Purmerend een motie in om de boete uit te stellen.

Foto: NH