Ga naar Content
Noord-Holland

17-jarige 'Bitcoin-rijkaard' uit Naarden blijkt verzinsel

21 december 2017, 17.15 uur · Aangepast 21 december 2017, 21.47 uur
Door: · Foto:

NAARDEN De 17-jarige Bram van Stadt uit Naarden investeerde vier jaar geleden een gift van zijn oma in bitcoins en werd daarmee rijk. Tenminste, dat was het verhaal waarmee hij vorige maand in verschillende media verscheen. Een mooi verhaal, maar niet waar, blijkt nu.

Bram van Stadt heet eigenlijk Moos van Dorp en hij is ook niet rijk. Zijn vrienden Paul Jonker en Nash Gorter hebben het hele verhaal verzonnen. De twee werken voor een schoolopdracht aan een documentaire waarin ze duidelijk willen maken hoe makkelijk het is om nepnieuws te verspreiden. 

En dat is ze gelukt. Naast NH Nieuws schreven ook de Gooi- en Eemlander, De Telegraaf, AD en Trouw over de tiener. De jonge documentairemakers zijn van mening dat de journalisten de feiten niet goed hebben gecheckt. Ook de redactie van NH Nieuws tuinde dus in het verhaal.

Goed voorbereid
De jongens hadden hun verhaal uitermate goed voorbereid. Zo hadden ze een speciaal telefoonnummer en mailadres aangemaakt voor 'Bram' en hadden ze hun verhaal en antwoorden net zo lang gerepeteerd dat het liegen ze eigenlijk best goed af ging. 

Naar eigen zeggen hebben de jongens  geprobeerd om zo veel mogelijk aanwijzingen te geven waardoor journalisten konden zien dat het verhaal nep was. Zo bestaat de naam Bram van Stadt niet en zit hij niet op het Gemeentelijk Gymnasium. Daarnaast komt Bram in verschillende media uit verschillende steden.

Paul en Nash zullen binnenkort langskomen op de redactie van NH Nieuws om het te hebben over factchecking in de journalistiek.