Ga naar Content
Noord-Holland

Openingstijden ijsbaan Schagen weer verruimd: 'Schone lei, maar zero tolerance'

20 december 2017, 20.44 uur
Door: · Foto: SchagenFM

SCHAGEN De schaatsbaan in Schagen gaat de laatste twee weken van het jaar toch weer open volgens de normale openingstijden. Zo heeft de burgemeester besloten in overleg met de jeugdconsulent van het wijkteam en het bestuur van Schagen on Ice. De openingstijden waren aangepast nadat een groep jongeren vorige week in conflict kwam met vrijwilligers van de baan.

Er werd met sneeuw- en ijsballen gegooid en vrijwilligers van de ijsbaan werden uitgescholden. Volgens mediapartner SchagenFM werd de sfeer pas echt grimmig toen een vader van één van de jongeren verhaal kwam halen bij de ijsbaan. Zijn zoon was door één van de vrijwilligers aangesproken op zijn gedrag. De vader bedreigde vervolgens een bestuurslid.

Lees ook: IJsbaan Schagen eerder dicht na bedreigingen

Burgemeester Marjan van Kampen was 'not amused' door alle commotie rond de schaatsbaan. "Schagen is een enorm gezellig stadje en de ijsbaan is jaarlijks een prachtig evenement voor jong en oud", zei ze. "We zijn met z’n allen toch zeker wel in staat om het gezellig te houden? Dit lossen we samen op."

Strenge maatregelen
Na een gesprek met het bestuur van Schagen on Ice liet ze weten bereid te zijn strenge maatregelen toe te passen. "Onze wijkteamconsulenten hebben goed contact met jongeren en hebben al eerder conflicten helpen oplossen op een constructieve manier. Werkt dat niet, dan treden we streng op en geven we de jongeren een gebiedsverbod voor drie weken. Dat betekent dat ze met oud en nieuw ook niet in het centrum kunnen komen."

Een eerste gesprek tussen een kleine vertegenwoordiging van de jeugdgroep, de schaatsbaan en de jeugdconsulent van het wijkteam heeft inmiddels ook plaatsgevonden. "Het gesprek verliep goed; een goede eerste stap, maar nog niet voldoende", aldus Milo Kroone, bestuurslid van Schagen on Ice. "Daarom komt er een tweede gesprek, waar een groter deel van de jongerengroep bij aanwezig moet zijn."

Schone lei, zero tolerance
Toch ziet de burgemeester voor de laatste twee weken van dit jaar geen reden meer om de aangepaste tijden te handhaven. De afgesproken aanpak is simpel volgens haar: een schone lei en zero tolerance, met gebiedsverbod bij overtreding.