Ga naar Content
Noord-Holland

Rechter verbiedt motorclub Bandidos

20 december 2017, 10.49 uur · Aangepast 20 december 2017, 12.26 uur
Door: · Foto: EPA

NOORD-HOLLAND Motorclub Bandidos is verboden, heeft de rechtbank Midden-Nederland vandaag besloten. Volgens de rechtbank handelt de club in strijd met de openbare orde. Het verbod geldt per direct. Waarschijnlijk gaat de motorclub in beroep tegen het verbod.

Het Openbaar Ministerie (OM) wilde een verbod op de motorclub en spande daarom een civiele procedure aan. Het verbod zou noodzakelijk zijn om de Nederlandse maatschappij te kunnen beschermen. Volgens het OM stimuleert en beloont de vereniging geweld.

Het OM vindt dat Bandidos, met leden verspreid over onder meer Noord-Holland, zowel nationaal als internationaal verboden moet worden. Een verbod voor alleen de Nederlandse afdeling van de motorclub vond het OM niet genoeg. "De internationale structuur van Bandidos maakt het noodzakelijk dat activiteiten van alle, ook buitenlandse Bandidosleden in Nederland worden verboden."

De advocaat van Bandidos zei een paar maanden geleden dat een verbod een inbreuk zou maken op het fundamentele recht op een vereniging. Ook is Bandidos volgens de advocaat geen wereldwijd georganiseerde club, dus het kan als zodanig niet verboden worden. De rechtbank is het daar niet mee eens. Volgens de rechter is bandidos één wereldwijde club. De groep heeft namelijk een website en overal gelden dezelfde regels.

Bandidos naar Nederland
Tot 2014 had Nederland geen afdelingen van Bandidos. In maart van dat jaar werd het eerste chapter opgericht in Sittard. Later kwam er ook in Heerhugowaard een clubhuis. Inmiddels zitten de Bandidos-leden daar niet meer.

Volgens NOS-verslaggever Remco Andringa waren bij de uitspraak vandaag Duitse Bandidos aanwezig, maar geen Nederlandse.

Het OM onderzoekt ook de mogelijkheden om motorclubs No Surrender en Satudarah te verbieden.