Start van hoofdcontent

HAARLEM

nl

Yvonne van Gennip krijgt oeuvreprijs op Sportgala

19 december 2017, 22.47 uur · Aangepast 22 december 2017, 16.39 uur · Foto: ANP

HAARLEM Oud-schaatsster Yvonne van Gennip is vanavond tijdens het NOS-NOC*NSF Sportgala bekroond met de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs. Drievoudig olympisch kampioen Van Gennip kreeg de plaquette die bij deze oeuvreprijs hoort uit handen van voormalig rolstoeltennisster Esther Vergeer, die de prijs vorig jaar kreeg.

De 53-jarige Haarlemse won op de Spelen van Calgary 1988 goud op de 1500, de 3000 en de 5000 meter. Op die laatste twee afstanden deed ze dat ook nog in een wereldrecord. Van Gennip was ongekend populair en werd na de Winterspelen in haar woonplaats Haarlem door zo'n 60.000 mensen gehuldigd. Naast olympisch goud won ze vele medailles op allround- en afstandstoernooien.

Lees ook: Yvonne van Gennip keert terug in de schaatswereld

Tegenwoordig is ze consulent jeugdsport en probeert ze jonge talentvolle sporters financieel te ondersteunen via het Yvonne van Gennip Talent Fonds. Ook is ze actief als teammanager van de Nederlands schaatsploeg op grote toernooien.

Nobelprijs voor de Nederlandse sport
Sportkoepel NOC*NSF noemt de onderscheiding, vernoemd naar de in 2004 overleden atlete Fanny Blankers-Koen, de Nobelprijs voor de Nederlandse sport. Eerder kregen onder anderen Sjoukje Dijkstra, Anton Geesink, Johan Cruijff, Anky van Grunsven en Joop Zoetemelk de oeuvreprijs

Deze prijs is extra mooi omdat ik Fanny Blankers-Koen heel hoog heb zitten. Deze plaquette krijg een mooi plekje in de kamer'', aldus Van Gennip.