Whatsapp

Noord-Holland

Haarlemmermeer wil metro tot Hoofddorp: "Anders gaat het zuiden op slot"

19 december 2017, 19.53 uur · Aangepast 19 december 2017, 21.12 uur

HOOFDDORP Een metrolijn naar Schiphol. Als het aan Amsterdam ligt, gaat die er komen. Gemeente Haarlemmermeer wil zelfs dat de lijn doorgetrokken wordt tot aan Hoofddorp. Gebeurt dat niet, dan dreigt er zelfs een vervoersprobleem te ontstaan.

Al tientallen jaren liggen er al plannen om de Noord/Zuidlijn door te trekken naar de luchthaven. Gisteravond bleek een meerderheid van de politieke partijen in Amsterdam voor te zijn.   

Groei
Die metrolijn moet worden doorgetrokken naar Hoofddorp, vindt de gemeente Haarlemmermeer. "Het is iets wat we al jaren willen. Het groeit hier ontzettend hard", vertelt wethouder Derk Reneman. "We moeten de problemen voor zijn: files, overvolle bussen en over 10 jaar vallen mensen van het perron op Schiphol. Er moet een extra verbinding komen, anders gaat het zuiden op slot."   

Daarnaast zal dit het toerisme ook een impuls geven. Floris Licht van Novotel Amsterdam Schiphol Airport in Hoofddorp denkt dat hotels in de regio nog meer zullen profiteren van het toerisme van Amsterdam. "Met een betere en betaalbare verbinding met de stad zullen die hotels nog aantrekkelijker worden."   

Betrouwbaarder
Ook reizigers in Hoofddorp zien nu al de voordelen. "Fantastisch", reageert een mevrouw. Een andere reiziger ziet de metro ook wel zitten. "Een metro is betrouwbaarder. Vorige week met de sneeuw was de metro zo'n beetje het enige vervoersmiddel dat nog reed."   

Voordat de metrolijn er kan komen, wordt er eerst onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van dit plan. Wethouder Reneman geeft aan te willen investeren. "Zonder geld van Haarlemmermeer of het vervoersbedrijf zal het niet lukken. Daarnaast is er ook geld nodig van het Rijk. Ik hoop dat Amsterdam dit in het volgende coalitieakkoord zet. Dan kan de schop er meteen in." 

Whatsapp