Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Kyra (19) zwemt Kanaal over voor overleden zwemmaatje

19 december 2017, 22.32 uur · Foto: Kyra Wijnker

DEN HELDER Je moet er maar zin in hebben. Helemaal van Dover naar Calais zwemmen. Oftewel: Het Kanaal oversteken. De 19-jarige Kyra Wijnker uit Den Helder kijkt er vooral heel erg naar uit. Eind juli zal ze 12 tot 14 uur in het water liggen. Dat doet ze niet zonder reden. Haar zwemtocht is namelijk een eerbetoon aan haar overleden zwemmaatje.

In 2016 overleed haar zwemvriend Rudo Lammers (56) toen ze samen aan een sponsorzwemtocht meededen tussen Den Helder en Texel. "Vijftig meter voor Texel werd hij onwel. Ze hebben hem nog wel proberen te reanimeren, maar dat mocht niet meer baten", vertelt Kyra aan NH Nieuws.

Lees ook: Deelnemer 'extreem zware zwemtocht' Den Helder-Texel tijdens oversteek overleden 

Tussen 28 juli en 2 augustus zal de tocht plaatsvinden. Afhankelijk van de weersomstandigheden zal er dan een dag uitgekozen worden. Zwaar zal het hoe dan ook worden. In totaal gaat Kyra tussen de 50 en 70 kilometer afleggen. "Er zullen dan zeker moeilijke momenten komen, maar je moet gewoon door", zegt Kyra.

Dat ze deze tocht voor Rudo gaat afleggen maakt het wat dat betreft nog specialer. "Dat gaat me veel kracht geven, denk ik."

IJszwemmen
De 19-jarige zwemster, die vanwege haar roze badpak bekend staat als de 'Pink Lady', begon twee jaar geleden met openwaterzwemmen. Sindsdien is ze helemaal om en zoekt ze telkens naar nieuwe uitdagingen. "Ik doe ook aan ijszwemmen", vertelt ze lachend. Mensen verklaren haar dan soms wel eens voor gek, maar Kyra vindt het vooral leuk. "Laatst nog zwom ik in Volendam in water van drie graden. Het kan mij soms niet gek genoeg, dat past juist wel bij me."