Noord-Holland

NL
V

Treinpyromaan krijgt celstraf en tbs

19 december 2017, 17.30 uur · Aangepast 22 december 2017, 16.42 uur · Foto: NH Nieuws

HAARLEM De autistische Gino T. uit IJmuiden krijgt voor het stichten van meerdere branden in treinen drie jaar cel. De rechtbank in Haarlem heeft ook tbs oplegt, omdat er een grote kans is dat T. in herhaling valt.

T. heeft in totaal vijf branden gesticht tussen december 2016 en april van dit jaar. Bij zeker drie gevallen heeft de 22-jarige IJmuidenaar de passagiers in levensgevaar gebracht doordat de brand oversloeg van de wc naar een coupé. De rechtbank stelt dat hij bijna onmogelijk is om te vluchten uit een rijdende trein, daarom heeft de rechtbank hem drie jaar cel opgelegd.

De man ging te werk door papieren handdoeken aan te steken in het toilet van een trein.

Lees ook: OM eist drie jaar cel en tbs tegen verdachte treinpyromaan

Op heterdaad betrapt
Op 2 april werd T. op heterdaad betrapt, toen hij brand stichtte in een sprinter tussen station Amsterdam Sloterdijk en Amsterdam Centraal. Op dat moment had de politie al een vermoeden dat de man achter de branden in meerdere treinen zat. T. werd daarom ook goed in de gaten gehouden.

Lees ook: IJmuidenaar (22) gepakt voor brand in trein, betrokkenheid bij andere treinbranden onderzocht

De 22-jarige is door de rechtbank minder toerekeningsvatbaar geacht vanwege zijn autistische stoornis. T. is al eerder veroordeeld, maar toen voor bedreigingen.