Start van hoofdcontent

HAARLEM

nl

Haarlemse redt uit de kluiten gewassen kreeft: niet andermans kerstdis, maar een eigen aquarium

19 december 2017, 15.50 uur · Aangepast 20 december 2017, 19.11 uur

HAARLEM Als de Haarlemse Yvonne van Eerden zondagavond bij restaurant The Louisiana in de Spaarnestad zit te eten, valt haar oog op een bijzondere aankondiging. Louis the Lobster, de 8,2 kilo wegende kreeft van minimaal tachtig jaar oud die in het aquarium van het restaurant bivakkeert, wordt geveild voor het goede doel. Van Eerden biedt mee. Niet om Louis in de pan te gooien, maar om hem een mooie oude dag te geven. "Zo snijdt het mes aan twee kanten."

"Het makkelijkste is natuurlijk om mee te bieden en hem daarna in de pan te gooien", vertelt Van Eerden aan NH Nieuws. "Maar dat vond ik iets te makkelijk." Wie niet beter weet zou denken dat Van Eerden regelmatig op de barricaden staat om voor dierenwelzijn te strijden. Het tegendeel is waar. "Ik heb wel eens een postduif gered, maar ik ben zeker geen dierenactiviste." 

Het liefst zou de Haarlemse Louis terugbrengen naar Canadese wateren, waar hij vandaan komt. "Maar dan wordt hij misschien weer gevangen", verklaart ze haar inspanningen om de gigantische kreeft ergens anders onder te brengen. Toch hoeft ze niet op zoek naar een aquarium voor in haar woonkamer, want na overleg blijkt het Dolfinarium bereid Louis op te vangen. "Hij krijgt daar zijn eigen verblijf", vertelt Van Eerden trots. 

Naderende dood
Morgen brengen Yvonne, restauranteigenaar Fausto en restaurantmanager Douwe kreeft Louis naar Harderwijk. "Superleuk", reageert Fausto op het nieuwe onderkomen van Louis. Hoewel de restauranteigenaar dagelijks tal van kreeften in pannen ziet verdwijnen, liet het beeld van Louis' naderende dood hem niet koud. "Ik had daar wel een beetje moeite mee, vanwege zijn veronderstelde leeftijd." 

Kreeften kunnen 'honderden jaren' oud worden, benadrukt Fausto. "Mijn zoontje heet ook Louis", vertelt hij. "Dus het is een leuk idee dat we tot in de lengte der dagen zijn naamgenoot kunnen bezoeken. Misschien overleeft hij het Dolfinarium zelfs wel." 

Privé-aquarium
In het Dolfinarium zijn ze in blijde verwachting van Louis. "We hebben een mooi plekje voor hem gevonden", zegt woordvoerder Taco Rietveld. "We hebben wel andere grote kreeften, maar niet zo groot als deze", jubelt hij.  

Vanwege Louis uitzonderlijk omvang wordt hij gehuisvest in een privé-aquarium. "Want hij heeft diep water nodig", verklaart de woordvoerder. Of hij op termijn zijn soortgenoten gezelschap mag houden, kan Rietveld nog niet zeggen. "We moeten even kijken hoe het loopt." 

Yvonne van Eerden heeft vierhonderd euro betaald voor Louis the Lobster. Datzelfde bedrag maakt restauranteigenaar Fausto over naar The Clean Ocean Foundation.

Louis the Lobster for a clean ocean