Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Aangifte op platteland sneller in behandeling dan in de stad

19 december 2017, 11.30 uur · Foto: Shutterstock

HEERHUGOWAARD Wie aangifte doet van een woninginbraak in een landelijke gemeente als Heerhugowaard mag er vanuit gaan dat die aangifte sneller wordt opgepakt dan in meer stedelijke gebieden als Zaanstad of Amsterdam.

Die conclusie kan worden getrokken uit een rapport van de Algemene Rekenkamer, waarin de resultaten van een onderzoek onder 27 van de 168 Nederlandse basisteams worden gepresenteerd.

Lees ook: Meer scholieren slachtoffer gewelddadige beroving: bang om aangifte te doen

De Noord-Hollandse basisteams die in het onderzoek zijn meegenomen zijn die van Heerhugowaard, Zaanstad, Amsterdam Centrum/Jordaan en Amterdam Centrum/Burgwallen. 

Platteland
Op het platteland (waar Heerhugowaard in dit onderzoek toe wordt gerekend) wordt 90,4 procent van de aangiftes met 'een grotere kans op opsporing' binnen dertig dagen opgepakt.

Lees ook: Politie Purmerend bracht aantal aangiften met 70% terug: "Veel mensen willen iets anders"

In suburbane gebieden (zoals Zaanstad) is de kans daarop één procentpunt lager (89,4 procent) terwijl in stedelijke gebieden (als Amsterdam) de kans 84 procent is. 

Verklaring
Naar een verklaring voor de gevonden verschillen kunnen de onderzoekers slechts gissen. Ze benadrukken dat die het gevolg kunnen zijn van een andere wijze van screenen van aangiftes (wel of niet kansrijk) door de verschillende basisteams.

Lees ook: NH Peilt: Steeds vaker geen aangifte na misdrijf

Dat aangiftes in zowel plattelands-, suburbane als stedelijke basisteams in juli doorgaans iets langer blijven liggen, heeft onder meer te maken met een lagere bezetting door vakanties en een groter aantal evenementen.