Ga naar Content

Alkmaarse sekswerkers op Achterdam mogen geen kerstverlichting ophangen

ALKMAAR De binnenstad van Alkmaar is speciaal voor de kerstdagen prachtig versierd met leuke verlichting, maar één straatje blijft al jaren buiten beeld: de Achterdam. De sekswerkers-steeg is 'niet representatief' en dus mag daar, tot groot ongenoegen van de exploitanten, geen kerstverlichting komen.

Vijf jaar geleden probeerden sekswerkers in de steeg voor het eerst hun straatje te versieren met kerstverlichting, maar na het derde opgehangen lichtsnoer liet de gemeente weten dat het toch niet mocht. "De vergunning was niet goed, zeiden ze", aldus peeskamerverhuurder Kees van Ojen. "Dat is normaal een formaliteit, dus de mensen waren al bezig met voorbereidingen treffen en kosten maken. Maar het kwam in de Achterdam niet van de grond af." 

Geen winkelstraat
Vier jaar lang besloten de kamerverhuurders om hun verlies te nemen, maar sinds de VVD onlangs vragen stelde aan het stadsbestuur over de afwezigheid van de kerstverlichting, is het onderwerp weer volop actueel. Toch blijft de gemeente bij z'n standpunt. "Ze vinden dat het geen winkelstraat is. En sfeerverlichting is ook een beetje ongepast en niet gewenst in de Achterdam. Erg jammer, en toch ook wel een beetje onbegrijpelijk."

'Hoe meer lichtjes, hoe beter'
Kees is niet de enige die er zo over denkt, want veel Alkmaarders vinden het ook een tikkeltje overdreven. "Het is toch leuk als je 's avonds aankomt en alle lichtjes branden. En dan niet alleen de rode lampjes en de blacklights, maar ook een beetje sfeerverlichting", vindt een voorbijganger. "Dus een verbod? Nee! Juist hoe meer, hoe beter."

Foto: NH