Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Nieuwe methode moet sneller uitsluitsel geven bij borstkankeronderzoek

18 december 2017, 12.20 uur · Aangepast 18 december 2017, 13.19 uur · Foto: NH Nieuws/ Anne Klijnstra

ALKMAAR Het Noordwest Ziekenhuisgroep (NWZ) in Alkmaar is momenteel bezig met een testperiode voor een nieuw borstbiopsieapparaat. Hiermee kan tien minuten sneller worden gekeken of een patiënt kanker heeft of een voorstadium daarvan. Het NWZ is het enige ziekenhuis in Noord-Europa dat deze nieuwe technologie mag testen.

"Binnen enkele seconden kan ik zien of het onderzoek gelukt is", vertelt mammaradioloog Shirley Go aan NH Nieuws. Voorheen werd er in een kamer wat weefsel afgenomen en ging de dokter daarmee naar een andere ruimte om er een foto van te maken. Daar kon iemand pas zien of het weefsel, ter grote van een korrel zout, van de juiste plek was genomen. Zo niet? Dan moest het hele proces opnieuw. In de tussentijd lag de patiënt met een borstklem op een tafel te wachten. "Dat is voor een patiënt erg ongemakkelijk." 

Lees ook: Zaanse dames breien protheses voor vrouwen met borstkanker

Nu zit alles in één apparaat, zodat radiologen niet meer naar een andere kamer hoeven voor het borstkankeronderzoek. Dit scheelt tien minuten. "We zien nu al dat we tijdswinst boeken", aldus Go. "Ik zeg altijd maar: des te eerder de patiënt van mij af is, des te beter!" 

Aanbod
Het Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar is het enige ziekenhuis in Noord-Europa dat zo'n apparaat aan het testen is. Dat komt volgens Go doordat er veel huisartsen in de regio van het NWZ zijn. "Die huisartsen verwijzen allemaal door naar ons, daardoor hebben wij vier keer zoveel borstkankerpatiënten dan andere ziekenhuizen. Dat grote aanbod was interessant voor de ontwikkelaar van het apparaat."

"Overtuigen"
De testfase duurt nog vier maanden. Go hoopt dat het apparaat daarna in het ziekenhuis blijft. "Ik heb mijzelf dus vier maanden gegeven om het bestuur te overtuigen het apparaat te houden", lacht ze.