Ga naar Content

Van Rhijn: "Ik wil onderdeel uitmaken van het succes"

ZAANSTAD Een tegenstrijdige week heeft Ricardo van Rhijn achter de rug. De AZ verdediger maakte vorig weekend zijn basisdebuut tegen Heracles en afgelopen dinsdag moest hij negentig minuten toekijken vanaf de bank in Zwolle. "Dat is af en toe wel lastig."

Van Rhijn kwam afgelopen zomer over van Club Brugge. De oud-Ajacied wordt door de Alkmaarders voor een seizoen gehuurd. Veel minuten heeft hij sindsdien nog niet gemaakt. Dat kwam mede doordat hij nog niet fit was. Nu is hij dat wel weer. "Ik wil gewoon spelen en ook onderdeel uitmaken van het succes."

Ondanks dat Van Rhijn veel op de bank zit, geniet hij wel bij AZ. Wie de verdediger volgt op de training ziet vaak een lach op zijn gezicht. "Het is een prachtig beroep en veel mensen willen dat graag van je overnemen. Ik vind het belangrijk om positief op het veld te staan. Dat gaat je uiteindelijk ook helpen om fit en sterk te blijven."

Zondag een bijzonder duel voor Van Rhijn, AZ - Ajax. Bij de Amsterdammers speelde hij vijf seizoenen in de hoofdmacht en pakte met de club drie titels. "AZ was altijd een lastige ploeg om tegen te spelen. We klaagden ook weleens over de wind in het stadion. Ik heb hier nog nooit een makkelijke wedstrijd gespeeld." Aan zijn laatste editie AZ - Ajax heeft Van Rhijn trouwens niet zo'n goede herinnering. De verdediger maakte in augustus 2013 een overtreding op AZ speler Nick Viergever in het strafschopgebied. Wat volgde was een rode kaart voor Van Rhijn en een penalty voor AZ. De Alkmaarders wonnen hierdoor de wedstrijd met 3-2.

Van Rhijn heeft dus jaren in de top van de Eredivisie gespeeld en weet wat er wordt gevraagd om prijzen te pakken. AZ wil ook graag tegen de traditionele top drie aanschuren en af en toe een prijs pakken. Van Rhijn ziet hiervoor zeker mogelijkheden bij de Alkmaarders. "Als je alles bekijkt in en rondom de club, dan is dat van een niveau dat bij een topclub past. Ook zoals we dit seizoen bezig zijn, dat geeft aan dat we stappen maken. Belangrijk is dat je dat laat zien over een langere periode."

Zondag AZ - Ajax begint om 14.30 uur en is live te volgen via NH Sport op de radio.

Foto: Pro Shots/Marcel Bonte