Noord-Holland

NL
V

Ooggetuigen op Schiphol Plaza: "Je denkt gelijk dat het een terrorist is"

15 december 2017, 18.47 uur · Aangepast 15 december 2017, 20.39 uur

SCHIPHOL De mensen die op het moment van de schietpartij op Schiphol Plaza aan het werk waren in de kiosken en restaurants, zijn geschokt. Verschillende medewerkers hebben veel gehoord nadat een man vanavond in de hal op het vliegveld met een mes stond te zwaaien.

Caroline Duits was aan het werk in restaurant Leon, schuin achter de Starbucks op Schiphol Plaza. Duits was achter de bar aan het werk, toen ze opeens veel mensen haar kant op zag rennen en hoorde gillen. Vervolgens klonken er pistoolschoten in de hal. "Dan denk je gelijk dat er één of andere terrorist in de rondte staat te schieten. Dat denk je dan meteen", vertelt zij aan NH Nieuws. 

Vluchten
Duits is met collega's de keuken van het restaurant in gevlucht. Daar hebben ze gewacht tot de kust veilig was. De marechaussee heeft haar en haar collega's uit de keuken gehaald. Ze zijn naar buiten gebracht.

Lees ook: Marechaussee schiet verwarde man neer: Schiphol Plaza korte tijd ontruimd

Een andere restaurantmedewerker, Corina Minneboo van Per Tutti!, wist de kalmte in het restaurant te behouden. "Ik zei: 'Jongens, doe alsjeblieft rustig'. Iedereen ging toen naar achteren, mensen gingen zelfs de koelcel en de vriezer in. Mensen waren echt heel bang", vertelt Minneboo voor de camera van NH Nieuws.

De marechaussee was volgens haar snel ter plaatse om te helpen. "Dat was fijn. We wisten niet wat er aan de hand was. Op een gegeven moment hoorden we schoten. Dan weet je dat het goed fout is", aldus Minneboo.

Liever thuis
In de twaalf jaar dat Minneboo op de luchthaven werkt, heeft ze nog nooit zoiets meegemaakt. Inmiddels is het restaurant weer open, tot ongenoegen van het overige personeel. "De helft staat nog van: 'Moet dit, mag ik naar huis?' Die vinden het eigenlijk niks."