Whatsapp

Noord-Holland

Lotte maakt film over haar autistische broertje: "Je hoort een hoop nieuwe dingen"

15 december 2017, 20.39 uur

ZAANDAM Ga er maar aanstaan, een documentaire maken over je jongere, autistische broertje. De 17-jarige Lotte zag er geen probleem in en vond het vooral leuk om haar profielwerkstuk om te toveren in een zeer persoonlijk verhaal. In 'Romijn' laat ze zien hoe het is om te leven met een autistisch familielid.

Lotte zit thuis op de bank. Achter haar zit haar broertje Romijn op de computer een video te kijken. Soms springt hij op, klapt hij in zijn handen en juicht hij enthousiast. Hij lijkt niet door te hebben dat er een verslaggever is.

Pas als de NH Nieuws-verslaggever met Lotte achter de computer wil om de documentaire te bekijken, begint hij te praten. "Ik wil naar Maastricht", zegt hij uit het niets. "Dat wil hij altijd", vult Lotte aan en legt uit dat daar zijn lievelingstante woont. "Hij kent zelfs de weg uit zijn hoofd en weet precies hoe we moeten rijden."

Lees ook: Alkmaarder maakt natuurdocumentaire over Kleimeer: "Zoveel mooie beesten"

Leven met een autist is voor Lotte normaal geworden, maar het kan soms ook best zwaar zijn. "Je kan geen ruzie met hem maken, want dat begrijpt hij niet. Ook is er een tijd geweest dat hij mijn vader negeerde. Als hij iets niet wil, moet je echt een list verzinnen om hem toch mee te krijgen."

Van huis uit
Voor Lotte was het soms best confronterend om de film te maken. Vooral het interview met haar ouders viel haar zwaar. "Je hoort een hoop nieuwe dingen die mijn ouders me nu pas vertellen", zegt ze. Het filmmaken heeft ze met de paplepel binnen gekregen. Haar ouders zijn beiden TV-makers en dat werpt zijn vruchten af. Daardoor is de documentaire niet alleen heel persoonlijk, maar zit het ook technisch goed in elkaar.

De documentaire is eigenlijk een profielwerkstuk voor haar school, het Zaanlands Lyceum. "Ik weet niet of ik er echt iets van geleerd heb, maar wel dat ik mijn broertje eigenlijk heel leuk vind", besluit Lotte. Zaterdag is de film te zien in De Fabriek in Zaandam.

Documentaire 'Romijn'
Whatsapp