Whatsapp

Noord-Holland

Jan Baas: 'fusie voor Enkhuizen onvermijdelijk'

18 december 2017, 08.00 uur · Aangepast 18 december 2017, 09.29 uur

ENKHUIZEN Volgens scheidend burgemeester Jan Baas is het onvermijdelijk dat Enkhuizen moet fuseren met andere gemeenten. Dat zegt hij tijdens zijn afscheidsinterview in het programma NH Beslist.

Nu werkt Enkhuizen alleen op ambtelijk niveau samen met Stede Broec en Drechterland. "Er is nu in Enkhuizen een motie aangenomen om te kijken naar de voor- en nadelen van een fusie. Dat lijkt me verstandig. Maar het is onvermijdelijk dat Enkhuizen in de toekomst in een groter verband opgaat.

Enkhuizen logische naam voor fusiegemeente
En als het dan zover zal komen is Enkhuizen volgens Baas een logische naam voor de fusiegemeente. "Ik ga er niet meer over, maar ik vind het ook niet gek dat Medemblik na de fusie Medemblik is blijven heten, ook al was dat maar een kleine plaatsje in die fusiegemeente. Maar iedereen weet waar Medemblik ligt. En dat geldt voor Enkhuizen ook. Ik kan me voorstellen dat ze dat zo doen."

Video #175126


'Slangenkuil'

Verder gaat de burgemeester ook in op zijn veertien jaar in de West-Friese stad. Zo kreeg hij opvallend advies tijdens zijn entree. "Ik werd gewaarschuwd om niet naar die slangenkuil te gaan. Maar dat moet je niet tegen mij zeggen. Want dan wil ik het juist. Overigens is de lokale politiek hier geen slangenkuil. Wel gaan dingen soms moeizaam." Ook erkent Baas dat persoonlijke vetes soms boven de inhoud gaan in de gemeenteraad. "Soms wel, en dat is jammer. Dat zou beter moeten, maar het is wel rustiger geworden."

Burgemeester Zaanstad
Andere onderwerpen die nog aan bod komen zijn de alcoholproblematiek, het mislopen van het burgemeesterschap in Zaanstad en het waarom van zijn vertrek als burgemeester van Enkhuizen. Bekijk hier het complete interview. 

Video #175119
Whatsapp