Start van hoofdcontent

HIPPOLYTUSHOEF

nl

OM: Man uit Hippolytushoef speelde grote rol in grootscheepse aanvoer van drugs

15 december 2017, 15.58 uur

HIPPOLYTUSHOEF Een 42-jarige man uit Hippolytushoef wordt samen met zijn handlanger gezien als kopstuk achter grootscheepse drugssmokkel met vissersboten uit onder meer Den Helder en Urk. Het gaat om Ferry B. en Muhammed S. De twee zouden werken voor Naoufal F., een van de grootste drugsbaronnen van Nederland.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) spelen ze een coördinerende rol in de grootscheepse aanvoer van drugs, zo bleek gisteren in de rechtbank van Amsterdam.

In maart 2016 werd bij een inval in een woning in Hippolytushoef bijna 500.000 euro aan cash gevonden. In het huis lagen ook een vuurwapen en een bivakmuts. Mede naar aanleiding van de vondsten werden in september dit jaar Ferry B. en Muhammed S. aangehouden. Bij de inval was ook een telefoon gevonden, maar het lukte de politie eerst niet om de versleutelde berichten te kraken.

Drugskartel
Toen het OM de sleutel had om de bestanden te kraken, kwamen de gesprekken die waren opgeslagen op een server van Ennetcom, wel in handen van het Openbaar Ministerie. Het gaat om besproken informatie tussen de verdachten. Uiteindelijk kwam de werkwijze van een heel drugskartel bloot te liggen.

Ferry B. en Muhammed S. worden onder meer verdacht van de invoer van 260 kilo cocaïne. De drugs werden gevonden aan boord van een kotter uit Urk die op 10 juni van dit jaar in beslag werd genomen door justitie. 

De Ennetcom-data leidden tot nog een verdenking tegen beide mannen. Ze zijn vermoedelijk betrokken geweest bij de beschieting van een woning in Hippolytushoef op 14 juni 2015. Die nacht vlogen drie kogels door het raam op de benedenverdieping.