Ga naar Content
Noord-Holland

Laatste verdachte ontvoering Insiya wordt vrijgelaten

15 december 2017, 12.09 uur · Aangepast 15 december 2017, 14.02 uur
Door: · Foto: Privéfoto

AMSTERDAM (AT5) De voorlopige hechtenis van de laatste verdachte van de ontvoering van de peuter Insiya die nog vastzit, wordt op 18 december opgeheven. De rechtbank heeft dat vanochtend besloten.

Insiya Hemani werd ruim een jaar geleden, op 29 september 2016, uit de woning van haar oma in de Watergraafsmeer ontvoerd. Het meisje werd daarna het land uit gesmokkeld en woont sindsdien bij haar vader in India. Vermoed wordt dat hij opdracht gegeven heeft voor de ontvoering van zijn kind.

Lees ook: Moeder insiya neemt emotionele videoboodschap op: "Elke dag is ondragelijk zonder haar" 

De laatste verdachte die nog vastzit in de zaak kreeg vandaag te horen dat hij wordt vrijgelaten. Het gaat om een man met de Amerikaanse nationaliteit. Bij de ontvoering van de peuter raakte hij zelf gewond, nadat hij door buurtbewoners getackeld werd. De rechter oordeelde dat hij wel verdacht blijft en dat hij zijn reispapieren moet inleveren. Na het schorsen van zijn voorlopige hechtenis moet hij zich iedere week melden bij de reclassering.

Weinig schot in de zaak
De rechter oordeelde daarnaast dat het Openbaar Ministerie nog niet genoeg gedaan heeft om drie mensen in de zaak te horen. In de komende vier weken moet het OM verzoeken indienen om onder andere de vader van Insiya vanuit India te horen. Ook de andere twee getuigen zitten in het buitenland.

Eerder vandaag zei ook advocaat Nancy Dekens, die een van de verdachten in Nederland bijstaat, dat er te weinig schot zit in de zaak. Ze vindt dat er te weinig wordt gedaan om de verdachten in het buitenland te horen. Volgens de advocaat zit de onderzoeksrechter tot nu toe stil en heeft hij nog geen rechtshulpverzoek ingediend om onder anderen de vader van het meisje in India te ondervragen.