Ajax doet goede zaken

14 december 2017, 23.40 uur · Aangepast 15 december 2017, 13.02 uur
Door: · Foto: Pro Shots / Erwin Spek

AMSTERDAM Ajax heeft deze midweekse speelronde goede zaken gedaan. Waar de concurrenten PSV en AZ punten lieten liggen wonnen de Amsterdammers in eigen huis van Excelsior en bracht het hiermee de achterstand op koploper PSV terug tot vijf punten. Toch zal men in Amsterdam, gelet op het uitvallen van Wöber en de schorsing van Veltman, met gemengde gevoelen terugkijken op de overwinning.

Ajax begon goed aan de wedstrijd en had al snel reden tot mopperen. Al in de vierde minuut verzuimde scheidsrechter Ed Janssen een penalty te geven aan Ajax nadat Dolberg in de zestien onderuit werd gehaald. Toch kwam het elftal van Marcel Keizer al vroeg op voorsprong. Na een goede actie van Neres kwam de bal via een been bij Siem de Jong terecht die vervolgens simpel kon binnen tikken: 1-0.

Blessure Wöber
Vlak na de goal van Siem de Jong kregen de Amsterdammers een flinke klap te verwerken. Maximilian Wöber, die al weken een puike prestatie levert, gleed uit en kwam vervolgens ongelukkig terecht op zijn knie. Met een van pijn vertrokken gezicht moest de verdediger van het veld gedragen worden.

1-1 Van Duinen
Hoewel Excelsior nauwelijks in het spel voor kwam, lukte het de Rotterdammers toch om op gelijke hoogte te komen. Na een domme overtreding van Veltman, die hiervoor geel kreeg en daardoor geschorst is voor de topper van aanstaande zondag tegen AZ, was het Hadouir die met een mooie vrije trap Onana tot een redding dwong. Uit de rebound kon Van Duinen vervolgens simpel binnen tikken en de ruststand van 1-1 op het scorebord noteren.

Druk Ajax
In de tweede helft was het Ajax wat gedecideerd uit de startblokken kwam. Al snel was Siem de Jong dichtbij zijn tweede treffer van de avond. Zijn vrije trap belandde echter op de paal. Toch duurde de tweede Amsterdamse treffer niet lang. Nadat Excelsior speler Faik op knullige wijze de bal met de hand toucheerde, was het Dolberg die vanaf de penaltystip simpel de 2-1 kon binnentikken.

Blessure Siem de Jong
Ook in de tweede helft moest Marcel Keizer noodgedwongen wisselen. Dit keer was het Siem de Jong die uitgleed en met een pijnlijke knie het veld moest verlaten. Hij werd vervangen door Deyovaisio Zeefuik.

Grote kans Excelsior
Hoewel Ajax vervolgens meerdere kansen creëerde bleef het duel spannend. Na een goede voorzet was het de ingevallen Ali Messaoud die net naast kopte. Uiteindelijk was het dan toch Ajax wat de wedstrijd wist te beslissen. In de 86ste minuut was het de goed spelende Ziyech die een vrije trap tot doelpunt wist te promoveren en hiermee de overwinning voor de Amsterdammers veilig stelde. In de voorlaatste minuut mocht Carel Eiting nog zijn debuut in de eredivisie maken. Hij verving David Neres.

Opstelling Ajax: Onana, Veltman, De Ligt, Wöber (/31, Dijks), De Jong (72/Zeefuik), Van De Beek, Ziyech, Neres (89/Eiting), Dolberg, Kluivert

Opstelling Excelsior: Zwarthoed, Fortes, Mattheij, De Wijs, Massop, Faik, Vermeulen (73/Messaoud), Koolwijk, Caenepeel, Van Duinen, Hadouir (73/El Azzouzi)