Noord-Holland

Bloedsporen in auto vermoorde vrouw linkt Sjonny W. aan andere moord

14 december 2017, 17.16 uur · Aangepast 14 december 2017, 17.29 uur

Whatsapp

AMSTERDAM (AT5) Bloedsporen van de in 2003 vermoorde prostituee Monique Roossien zijn gevonden in de auto van de eveneens vermoorde prostituee Mirela Mos. Amsterdammer Sjonny W., die vandaag voor de rechter stond, wordt verdacht van het doden van beide vrouwen.

Het Openbaar Ministerie denkt dat de 45-jarige Sjonny W. als een van de laatste personen seks heeft gehad met Monique Roossien, zo werd vandaag bekend tijdens de tweede pro-formazitting in zijn strafzaak. Het lichaam van de 26-jarige vrouw uit Groningen werd in 2003 gedumpt aan de rand van het IJmeer.

W., die wordt verdacht van drie moorden, was vandaag niet bij de zitting aanwezig. Wel zaten veel familieleden van de slachtoffers in de zaal. Voor de familie van de Monique Roosien is het de eerste zitting sinds haar dood in 2003. Sjonny W. wordt pas sinds vorige maand verdacht van de moord op haar. 

Lees ook: 'DNA-match linktSjonny W. aan Monique Roossien'

Sabrina Oosterbeek nog altijd vermist
Sjonny W. zit sinds eind juni in voorarrest. Hij werd in eerste instantie opgepakt in de verdwijningszaak van de Amsterdamse Sabrina Oosterbeek. Het OM denkt dat hij haar heeft vermoord en haar lichaam heeft verborgen. De 30-jarige Sabrina werd in de nacht van 7 op 8 maart van dit jaar voor het laatst gezien op haar fiets in de Bijlmer. Haar lichaam is nog altijd niet gevonden.

Sjonny heeft verklaard dat hij op de avond van haar verdwijning met Sabrina drugs heeft gebruikt en seks heeft gehad. Ook heeft hij toegegeven haar fiets te hebben gekocht. Door het drugsgebruik kan hij zich alleen niet goed meer herinneren hoe het is gegaan met de fiets of hoe de avond verder is verlopen. 

Lichaam in vuilniszakken onder boom
W. werd dit jaar ook de verdachte in een gruwelijke moordzaak uit 2004, ook in Zuidoost. Het lichaam van de Roemeense prostituee Mirela Mos werd daar in stukken in vuilniszakken gevonden onder een boom. Op één van die zakken is mogelijk een DNA-spoor van W. gevonden. 

De verbazing bij het OM was groot toen onlangs tijdens onderzoek naar de dood van Mos opeens een link met de dood van Monique Roossien werd gevonden. Het bloed van de Groningse prostituee werd gevonden op de achterbank van Mos, in twee zandkorrels. Volgens het OM is Sjonny W. de enige link tussen de twee vrouwen.

'W. al zomaar seriemoordenaar genoemd'
Advocaat Pijnenburg ziet geen link tussen de moordzaken en überhaupt weinig bewijs tegen zijn cliënt. Dat W. seksueel contact heeft gehad met de vrouwen, wil niet zeggen dat hij te maken heeft met hun dood, redeneerde Pijnenburg. Hij wil dat de moordzaken los van elkaar behandeld gaan worden.

In de media is Sjonny W. volgens zijn advocaat al veroordeeld. Het woord seriemoordenaar is al gebruikt. W. heeft volgens zijn advocaat mede daarom eind november een zelfmoordpoging gedaan in zijn cel. Dat deed hij nadat bekend werd dat hij wordt gelinkt aan de moordzaak van Monique Roossien.

Lees ook: 'Moordverdachte Sjonny W. deed zelfmoordpoging in cel'

In de drie moordzaken is nog steeds een onderzoek aan de gang. Ook de zoektocht naar Sabrina Oosterbeek blijft doorgaan. De strafzaak gaat over drie maanden weer verder met een volgende pro forma. Wanneer de inhoudelijke behandeling kan beginnen is nog niet duidelijk. W. blijft voorlopig in voorarrest.

Whatsapp