Rens Kok geeft duizenden euro's uit aan vuurwerk: 'Het is mijn passie'

ANNA PAUWLONA - ANNA PAULOWNA De 19-jarige Rens Kok uit Anna Paulowna kan zich geen leven zonder vuurwerk voorstellen. Hij geeft jaarlijks duizenden euro's uit en gaat er zelfs voor naar het buitenland. Rens is deelnemer van het NH Panel vuurwerkonderzoek en is tegen een verbod.

"Ik vind vuurwerk gewoon mooi. Al jarenlang. Het is een passie", vertelt Rens Kok. Hij is niet de enige. Jaarlijks wordt er voor tientallen miljoenen euro's weggeknald. Van de ruim 800 deelnemers van het vuurwerkonderzoek geeft 1 op de 5 aan zelf dit jaar te gaan afsteken.

Lees ook: NH Nieuws panel: meerderheid wil verbod vuurwerk, overlast is enorm

Rens is er al maanden van tevoren druk mee. Hij kijkt graag naar filmpjes op YouTube waarin vuurwerk wordt afgestoken en heeft nu al voor 1000 euro aan vuurwerk besteld. Hij laat een van de bestellijsten zien. Daar zal het niet bij blijven. "Vorig jaar zat ik al tegen de 4 à 5 duizend euro aan alleen al aan 'potten'. Reken daar nog wat knallen bij en je zit dan tegen de 7 à 8 duizend euro aan. Dat gaat binnen acht uurtjes de lucht in." Zonde vindt hij dat niet. "Het is één keer per jaar en het is nog mooi ook."

Vuurwerkvakantie
Rens beoefent zijn hobby niet alleen in Nederland met oud en nieuw. Hij gaat ook op vuurwerkvakantie met vrienden of zijn ouders. Dat zijn weekendjes weg in België, Tsjechië of Polen. "Dat is het enige waarvoor we daar heen gaan. Het is de hele tijd vuurwerk, vuurwerk, vuurwerk. Het is ook echt iets om naar uit te kijken."

Uit ons onderzoek blijkt dat 57% van de deelnemers een vuurwerkverbod wil. Het is geen verrassing dat Rens niks ziet in een vuurwerkverbod. Hij snapt wel dat mensen er last van hebben, maar 'er is altijd wel wat te klagen'. "Laat jongens zoals ik, die dat mooi vinden, ons ding doen."

Lees hier op je gemak alle resultaten van het vuurwerkonderzoek na. Ook deelnemen aan onze onderzoeken? Word dan lid van het NH Nieuws panel en meld je hier aan.

Verantwoording
De 1301 leden van het NH Panel zijn eerder deze maand bevraagd over vuurwerk. 823 leden namen deel aan het onderzoek. Op enkele antwoorden waren meerdere antwoorden mogelijk. Daarom komen de percentages boven de 100 procent.

Deel dit artikel:

Reageren

Recent nieuws