Man die joods restaurant vernielde, nam deel aan gewapende strijd in Syrië

AMSTERDAM - (AT5) Is de 29-jarige man die vorige week een joods restaurant aan de Amstelveenseweg in Amsterdam vernielde, nou gevaarlijk of niet? Advocaat Herman Loonstein van het gedupeerde restaurant zegt van wel. Willem van Vliet, die de verdachte vertegenwoordigt, beweert weer van niet.

Loonstein kwalificeerde de man gisteravond als een 'keiharde terrorist' die heeft deelgenomen aan de gewapende strijd in Syrië. Van Vliet bevestigt dat laatste, maar beweert dat zijn cliënt niet mét, maar tégen terroristen streed. Hij zegt dat de man opgroeide in een Syrisch vluchtelingenkamp dat op gegeven moment werd aangevallen door strijders van terreurgroep IS en het aan Al Qaida gelieerde Al-Nusra. Pas toen heeft hij de wapens opgepakt, zegt Van Vliet.

Lees ook: Vernieler joods restaurant in Amsterdam op vrije voeten

De politie heeft de verdachte expliciet gevraagd of hij als martelaar wil sterven in Nederland. De man heeft daarop ontkennend geantwoord, zegt zijn advocaat. "Als hij ooit nog geweld gebruikt, dan zal dat alleen zijn om zichzelf te verdedigen."

Schokkend
Loonstein, de advocaat van het gedupeerde restaurant, noemde het schokkend dat de verdachte al in vrijheid is gesteld. Het Openbaar Ministerie verdenkt de man van vernieling en diefstal. 

Lees ook: VIDEO: Man met Palestijnse vlag slaat ruiten joods restaurant in

Een woordvoerder licht toe: "We weten dat de zaak gevoelig ligt en houden daarom rekening met alle belangen." Justitie wil verder niet op de zaak ingaan, omdat er is gelekt uit een politiedossier. "Dit mag niet. We willen voorkomen dat er een trial by media ontstaat."

UPDATE 19.00 uur: Hoofdofficier van justitie Theo Hofstee heeft vandaag een klacht ingediend tegen advocaat Herman Loonstein. Die heeft informatie openbaar gemaakt uit het onderzoek naar de man die vorige week de ruiten insloeg bij een joods restaurant, bevestigt het OM na berichtgeving van Het Parool.

Loonstein staat de restauranteigenaren bij en deelde gisteren op Twitter informatie uit het strafdossier. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie zegt tegen de krant dat het delen van deze informatie 'ongepast' is 'en daarom klachtwaardig'. 

Meer over dit onderwerp:
Amsterdam e.o. nieuws
Deel dit artikel:

Reageren

Recent nieuws