Noord-Holland

NL
V

Politie ontdekt 49 mortierbommen in een schuurtje tussen woningen

14 december 2017, 14.54 uur · Aangepast 14 december 2017, 15.19 uur · Foto: Politie

LANGEDIJK De politie heeft in een schuurtje in Langedijk tientallen mortierbommen ontdekt. De in totaal 49 'shells', zoals ze ook wel genoemd worden, lagen opgeslagen in een schuurtje tussen woningen en werden vorige week gevonden.

Het illegale vuurwerk geldt als zeer zwaar vuurwerk en was vermoedelijk bedoeld om door te verkopen aan derden. Volgens een politiewoordvoerder gebeurt het niet vaak dat er zoveel mortierbommen in één keer ontdekt worden. De mortieren vallen volgens de politie in de categorie 'massaexplosief'. Dat betekent dat als één van de mortieren af zou gaan, de rest ook gelijk tot ontploffing komt.  

Na verder onderzoek bleek dat de verdachte, die direct werd aangehouden, ook nog vuurwerk had doorverkocht aan een andere man in Langedijk. Daar troffen agenten later een 12 kilo wegend 'flowerbed' aan. Dat is vuurwerk dat alleen door professionals mag worden afgestoken en veel voor shows wordt gebruikt. Al het vuurwerk is in beslag genomen en tegen de verdachten wordt proces-verbaal opgemaakt.