Ga naar Content

Schapen zorgboerderij Blaricum doodgebeten: "Een verschrikkelijk beeld"

BLARICUM Joep de Jong van zorgboerderij 't Werkcpaert in Blaricum heeft het beeld nog op zijn netvlies staan. Twee van zijn schapen zijn dinsdag zo toegetakeld dat hij ze moest laten inslapen. "Er lag over bloed, ze waren helemaal aan stukken gereten."

Dinsdagmiddag om 14.30 uur liep Joep nog zijn ronde langs de schapen. Anderhalf uur later werd hij gebeld dat er een schaap in de sloot lag. "Met dit weer kan het koude water zo'n schaap snel fataal worden, dus ik ben er gelijk naartoe gegaan", vertelt boer Joep aan NH Nieuws. "Toen ik vervolgens aankwam, zag ik een schaap van de buren inderdaad in de sloot liggen, maar verderop in het weiland lag één van onze schapen in de sneeuw", aldus Joep, die samen met zijn vader Nico de ontdekking deed.

Overal bloed
"Er lag overal bloed. Het dier was helemaal aan stukken gereten. De onderkaak was compleet verbrijzeld, alle botten waren gebroken en er hing een stuk vel los." Verderop troffen ze nog een schaap aan dat zwaar was toegetakeld. Joep geeft aan dat hun schapen wel vaker zijn opgejaagd door honden, maar dat bleef telkens bij kleine bijtwonden. "Dit hebben we nog nooit meegemaakt. Het was een verschrikkelijk beeld om te zien, heel akelig."

Uiteindelijk hebben twee schapen het niet overleefd. Een derde schaap raakte gewond aan de hals en wordt vandaag weer onderzocht door de dierenarts. 

Drachtig
De aangevallen schapen maakten deel uit van een groep van dertig drachtige schapen. Dat maakt het volgens Joep extra pijnlijk. "Die ooien hebben veel stress gehad door het gebeuren en dat kan negatieve gevolgen hebben. Zo is de kans op miskramen groot." Dat kan voor de boerderij dan weer financiële gevolgen hebben.

Joep hoopt daarom dat mensen die iets gezien hebben zich melden bij de politie. "De politie neemt het heel serieus en heeft ook een oproep op Facebook geplaatst", voegt hij toe. Mocht je meer informatie hebben, dan kun je contact opnemen met de politie op 0900-8844.

Foto: Joep de Jong