Ga naar Content
Noord-Holland

'Vliegtickets worden duurder en reizen duren langer als Schiphol zo blijft groeien'

14 december 2017, 12.22 uur · Aangepast 22 december 2017, 16.45 uur
Door: · Foto: ANP

SCHIPHOL Als er niets verandert aan de groei van Schiphol, wordt vliegen vanaf de luchthaven duurder en zijn reizigers mogelijk langer onderweg. Ook is er een kans dat er straks minder keuze is in vluchttijden en bestemmingen. Dat is slecht voor de concurrentiepositie van Schiphol.

Dat blijkt uit een onderzoeksrapport over de economische effecten van Schiphol, dat in opdracht van de provincie Noord-Holland is gemaakt.

Schiphol mag jaarlijks 500.000 vliegbewegingen - start en landingen van vliegtuigen - maken. Tegen die grens loopt de luchthaven aan. Uit het rapport blijkt dat luchtvaartmaatschappijen ervoor zullen kiezen om vluchten die het meest opleveren, zoals lange-afstandsvluchten en vluchten naar zakelijke bestemmingen, voor te laten gaan. Dat zou ten koste gaan van de diversiteit in het aanbod.

Lees ook: Minder vrachtvluchten Schiphol 'funest' voor Haarlemmermeer

Vermoedelijk zal de vraag naar vluchten door de capaciteitsbeperkingen straks groter zijn dan het aanbod. "Dan gaan de prijzen van vluchten stijgen", zegt een woordvoerder van de provincie. Dat betekent dat bepaalde groepen mensen niet meer kunnen vliegen omdat dat dan te duur wordt. Uit het onderzoek blijkt ook dat reizigers, als Schiphol zo doorgroeit, straks vaker langer onderweg zijn. Dat komt onder meer doordat mensen zoeken naar de goedkoopste opties en dan moet je soms vaker overstappen.

Vrachtvluchten
Vorige maand meldde NH Nieuws dat zo'n 30 wekelijkse vrachtvluchten ook al niet meer terechtkunnen op Schiphol vanwege de drukte. De vrachtmaatschappijen waren hiervan de dupe, omdat die bedrijven volgens Schiphol niet genoeg rechten hebben opgebouwd.