Ga naar Content

Buschauffeurs willen weer kunnen plassen tijdens werk en voeren actie

NOORD-HOLLAND Wie vandaag een mobiel toilet op een aanhanger achter een bus ziet rijden, moet niet raar opkijken. Vakbond FNV voert zo actie tegen de hoge werkdruk in het streekvervoer.

Volgens de bond is de werkdruk zo hoog dat chauffeurs geen tijd hebben om naar het toilet te gaan. Ze draaien geregeld diensten van vier uur zonder dat ze kunnen stoppen. Ook het lunchkwartiertje en de verplichte wettelijke pauze in het kader van de veiligheid schieten er vaak bij in.

De hoge werkdruk komt doordat de dienstregelingen steeds krapper zijn geworden, zegt de vakbond. Buschauffeurs hollen van rit naar rit. "Ik kan kiezen: of snel naar het toilet als dat moet, of toch die oudere dame even uitleggen waar ze moet zijn als ze me dat vraagt. Dat hoort ook bij mijn vak, dat is de dienstverlening die ik wil bieden. Met de steeds krappere dienstregeling voel ik me continu opgejaagd. Ik ben geen coureur, maar buschauffeur", zegt een van de chauffeurs. 

Mislukken
De acties zijn het gevolg van het mislukken van het cao-overleg voor het streekvervoer. "Wat vooral enorm tegenviel, is de onwrikbaarheid van werkgevers rond werkdruk. Als we daar geen afspraken over kunnen maken, houdt het wat de chauffeurs betreft echt op", zegt een woordvoerder van FNV.

Foto: NH Nieuws / Rogier Dankerlui