Ga naar Content

Meerderheid wil verbod vuurwerk, overlast is enorm

AMSTERDAM Er moet een algeheel vuurwerkverbod voor consumenten komen. Dat blijkt uit het NH Nieuws panel vuurwerkonderzoek waaraan ruim 800 leden deelnamen. Een kleine meerderheid ziet door gemeenten georganiseerde vuurwerkshows als alternatief.

Van verslaggevers Maarten Edelenbosch en Joost Lammers

Vuurwerk is een onderwerp dat leeft en veel emoties oproept. Dat blijkt wel uit het aantal mensen dat deel heeft genomen aan het onderzoek. De reacties lopen uiteen van 'volledig afschaffen' tot 'afblijven van deze traditie'. Een meerderheid van 57% onderschrijft de eerste mening en wil een volledig verbod van consumentenvuurwerk.

Een nog grotere groep van 90% geeft aan overlast te ervaren. 6 op de 10 zeggen in hoge of zeer hoge mate overlast van vuurwerk te ervaren, 30% zegt in redelijk mate overlast te ervaren. De top drie van genoemde overlast bestaat uit: harde knallen in de maanden voor de jaarwisselingen (83%), huisdieren zijn angstig (64%) en rotzooi op straat (57%). 

NH Nieuws panellid Agnes Hanna uit Tuitjenhorn is ooit geraakt en mede als gevolg daarvan doodsbang voor vuurwerk. Wat haar betreft mag het eerder vandaag dan morgen nog worden afgeschaft. "Ik kan me ook voorstellen dat het leuk is om 200 kilometer per uur over de weg te rijden. Dat kan wel worden verboden, maar vuurwerk dat mag gewoon. Dat verbijstert mij."

Doofheid en brandwonden
Dat vuurwerk niet ongevaarlijk is, is wel bekend. Afgelopen jaarwisseling zijn 473 mensen behandeld, doordat zij gewond raakten als gevolg van vuurwerk. 71 mensen (9%) uit ons onderzoek is zelf wel eens gewond geraakt, 7 mensen moesten er zelfs voor naar het ziekenhuis. De gevolgen zijn soms groot. Dat varieert van deelnemers die zeggen dat ze de straat niet meer op durven als er vuurwerk wordt afgeschoten tot blijvende doofheid en littekens door brandwonden.

Bij één derde van de vuurwerkslachtoffers uit ons NH panel was het hun eigen schuld, omdat er iets mis ging toen ze zelf aan het afsteken waren. Maar een ruime meerderheid was het slachtoffer van andermans vuurwerk. 5 op de 10 zeggen per ongeluk geraakt te zijn en 1 op de 6 zeggen bewust beschoten of bekogeld te zijn. Zelf vuurwerk afsteken is er dan ook voor veel mensen dit jaar niet (meer) bij.

Lees hier op je gemak alle resultaten van het vuurwerkonderzoek na. Ook deelnemen aan onze onderzoeken? Word dan lid van het NH Nieuws panel en meld je hier aan.

Verantwoording
De 1301 leden van het NH Nieuws panel zijn eerder deze maand bevraagd over vuurwerk. 823 leden namen deel aan het onderzoek. Op enkele antwoorden waren meerdere antwoorden mogelijk. Daarom komen de percentages boven de 100 procent.

Foto: ANP/Piroschka van de Wouw