'Optocht van storingen' belet goed zicht op sterrenregen

NOORD-HOLLAND - Wie het er voor over heeft om vannacht bij temperaturen rond het vriespunt naar de hemel te staren om vallende sterren te zien, komt waarschijnlijk van een nog koudere kermis thuis.

Een groot deel van de nacht zal de bewolking spelbreker zijn, zo voorspelt NH-weerman Jan Visser. De Geminiden, zoals de zwerm stofdeeltjes wordt genoemd die in deze periode van het jaar de aarde passeert, bereikt vannacht rond 4.30 uur z'n climax. Bij een heldere lucht zouden er dan zo'n 120 vallende sterren per uur te zien zijn. Zouden, want rond die tijd hangt er dikke bewolking boven onze provincie, aldus Visser. 

Lees ook: Even een ander soort regen: woensdag honderden vallende sterren verwacht

Ook vanavond is het zinloos om met je hoofd in je nek buiten te gaan staan en de hemel af te speuren. Toch is er volgens Visser een moment waarop je iets van de zwerm kunt meekrijgen. "Rond middernacht breekt het korte tijd open."

Regen
Al snel volgt dan een nieuwe storing, die het door de regen sowieso geen pretje maakt om buiten te vertoeven. "Eigenlijk is het een optocht van storingen vannacht." Vroege vogels maken nog wel kans om een verbrandend stofdeeltje als een flits door de atmosfeer te zien schieten. "Laat in de nacht kan het nog even openbreken." 

Meer over dit onderwerp:
noord-holland nieuws
Deel dit artikel:

Reageren

Recent nieuws