Noord-Holland

NL
V

Waarom Nederland (bijna) nooit een witte kerst heeft

13 december 2017, 21.49 uur · Foto: Shutterstock

NOORD-HOLLAND Afgelopen week was heel Noord-Holland bedekt onder een dik pak sneeuw. Allemaal leuk en aardig, maar sneeuw hoort natuurlijk bij Kerstmis. Nu is de grote vraag: wordt het dit jaar rond de feestdagen wit in Noord-Holland?

NH-weerman Jan Visser heeft inmiddels de voorspellingen met kerst bekeken en komt een een teleurstellende mededeling. "Hoogstwaarschijnlijk wordt het wederom geen witte kerst in Nederland."

De laatste witte Kerstmis was in 2010. Inmiddels is dat alweer zeven jaar geleden. De afgelopen drie jaar lagen de tempraturen eerder richting de 10 graden dan het vriespunt. Het mag dit jaar dus wel weer gebeuren, zou je denken. Maar volgens Visser is het heel logisch dat het niet sneeuwt rond de feestdagen. 

Dooien rond kerst 
Dit komt namelijk door het zogenaamde 'kerstdooiweer'. "Statistisch gezien is het een paar weken voor kerst vaak erg koud en gaat het rond Eerste en Tweede Kerstdag flink dooien met hogere temperaturen. Eigenlijk precies wat er deze december gebeurt. Met name de landen die aan de Noordzee grenzen hebben te maken met dit fenomeen", aldus Visser. 

Toe nu toe zijn de voorspellingen dus 'gewoon'. Toch blijft Visser optimistisch. "Het weer kan natuurlijk gaan veranderen. Maar de kans op een witte kerst is zoals altijd erg klein."