Ga naar Content
Noord-Holland

Zeer zeldzame ijsballen gevormd in vloedlijn Gooimeer bij Huizen

13 december 2017, 19.07 uur · Aangepast 13 december 2017, 19.25 uur
Door: · Foto: Inter Visual Studio/Inge Janssen

HUIZEN Wie gisteren op het strand van Huizen is geweest, was getuige van een bijzonder fenomeen: ter hoogte van de Zomerkade lagen over een lengte van enkele honderden meters duizenden ijsballen in de vloedlijn van het Gooimeer.

Wie niet beter weet, zou kunnen denken dat het om de voorbereidingen voor een massaal sneeuwballengevecht ging. Toch zijn er aan de vorming van deze ballen - waarvan sommige een diameter van dertig à veertig centimeter hebben - geen mensenhanden te pas gekomen. 

Wie rond het Amerikaanse Lake Michigan woont, komt ze regelmatig tegen. Ook inwoners van het Russische dorp Nyda (in west-Siberië) werden vorig jaar op een landschap van ijsballen getrakteerd. in Nederland is het fenomeen veel zeldzamer, bevestigt weervrouw Margot Ribberink van Meteo Group tegen NH Nieuws.  

'Heel bijzonder'
"Ik werk hier al een tijdje", zegt Ribberink "Maar dit heb ik in Nederland nog nooit eerder gezien", zegt ze terwijl ze de foto's bestudeert. "Heel bijzonder." De ballen ontstaan uitsluitend onder zeer specifieke weersomstandigheden, legt de weervrouw uit. Zo moet er een flink pak sneeuw op het strand liggen, moet er een beetje wind staan én moet de watertemperatuur zeer dicht tegen het vriespunt aanhikken.

Satellietbeelden
Voor de zekerheid pakt Ribberink de satellietbeelden van gisteren er even bij. "In dat gebied is gisteren inderdaad heel veel sneeuw gevallen", bevestigt ze. Hoewel ook de wind gunstig stond, was het water in het Gooimeer eigenlijk te warm voor het ontstaan van ijsballen. "Maar blijkbaar is het dan ook mogelijk." 

Ze vermoedt dat het te maken heeft met de soort sneeuw. "Omdat het niet heel koud is geweest, was de sneeuw een beetje plakkerig." Ze vergelijkt het met het draaien van gehaktballen. "Maar ik maak ze niet zo mooi rond", zegt ze gekscherend.  

Dooi
Voordat je nu naar de Zomerkade in Huizen racet om het fenomeen met eigen ogen te aanschouwen: omdat het de afgelopen uren flink heeft gedooid, is er weinig tot niets over van de ballen.