Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Badplaats De Koog wil terug naar de roots: een lieflijk duindorp met reuring

13 december 2017, 18.04 uur · Aangepast 14 december 2017, 08.36 uur

DE KOOG In de strijd om de toerist is de Dorpsstraat van De Koog vol komen te staan met reclameborden en rommelige terrassen. Maar het dorp ondergaat een metamorfose en wil een meer chique uitstraling zonder het relaxte eilandgevoel te verliezen. Op het plein bij de kerk is nu een dennenboom geplaatst als start van de gedaanteverwisseling.

"Dit is zo'n geval", vertelt Michel Gregoire van het Texels Ondernemers Platform, bij één van de vele restaurantjes in het dorp. Naast een groot reclamebord boven de gevel staan er diverse menuborden voor de deur. "Hier zijn ook al plannen voor bedacht."

Overkill
De wirwar van reclame-uitingen is historisch gegroeid, vertelt hij: "Er is een tijd geweest dat De Koog heel erg op de jongeren floreerde. Daarna gingen de ondernemers op zoek, want wie is je publiek. Daardoor komen al die borden. Hetzelfde doen als je buurman of buurvrouw. Zo is er een overkill aan reclames in de straat gekomen. En die gaan we nu opruimen."

De gemeente heeft geld gereserveerd voor ondernemers die hun gevel willen opknappen. "Ik denk dat het uit moet stralen dat het gemoedelijk moet zijn", zegt Hans Eilander van de Ondernemersvereniging De Koog. "En dat we de verbinding met de zee in stand houden. We hopen straks een heel relaxte sfeer in een mooie, goedverzorgde omgeving te krijgen. Waarin je het volkse van het dorp en de nabijheid van de zee proeft", aldus Gregoire.

Bij de net geplante dennenboom op het plein werd vanmiddag feestelijk een fles champagne geopend. Cocky van Cocky's Kapsalon is blij dat er nu wat gebeurt in de Koog: "We hebben hier 20 jaar voor gestreden. Ik vind het helemaal super." 

NH/ Matthijs Gemmink