Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Heet Hangijzer: 'zeer lage' kans op woningen in Zaanstad

13 december 2017, 08.13 uur

ZAANSTAD Het is nog steeds erg moeilijk om aan een huis te komen in Zaanstad. Na een vraag over wachttijd op een sociale huurwoning op de Facebook site 'Je bent een Zaankanter als...' wisten sommige mensen ons te vertellen wel zeventien jaar te wachten. Zaanstad heeft echter plannen en wil wel 20.000 woningen bij gaan bouwen.

Esther du Pui uit Zaandam woont al tien jaar op 30 vierkante meter. Ze zou heel graag iets groter willen wonen met haar vriend. "Als je nu ruzie hebt, kan je niet zeggen ga maar even naar de andere kamer", vertelt ze aan NH Nieuws.

Als ze achter de computer kruipt om te kijken of ze in aanmerking komt voor een andere woning, ziet ze alleen maar lange wachtrijen en een rood teken met de tekst 'Zeer Laag', dat is de kans die ze maakt. Ze is niet alleen. Er zijn namelijk heel veel mensen opzoek naar een huis. 

Lees ook: Pieter Vermeulen Museum in het nauw door komst BRAK!

Een derde groei
Op het Hembrug-terrein in Zaandam moeten duizend woningen bijgebouwd worden. Het is een begin, maar er is veel meer nodig. Wethouder Dennis Straat laat weten dat Zaanstad dat ook zeker van plan is. Er moeten volgens hem zo'n 20.000 woningen bij komen en dat is fors. Het zou betekenen dat Zaanstad met een derde gaat groeien in de aankomende jaren. 

Wachten
Of Esther hier iets aan heeft valt nog te bezien. Er wordt door de wethouder in ieder geval beloofd dat er ook sociale huurwoningen op het Hembrug-terrein komen. Of die er snel staan en betaalbaar worden, moet blijken als de huizen af zijn. Er zit dus niets anders op voor Esther om nog even in haar huisje te blijven wonen.