Start van hoofdcontent

ZAANDIJK

nl

Zaandammer (47) aangehouden in zaak Milica, man weigerde DNA af te staan

11 december 2017, 10.21 uur · Aangepast 16 maart 2018, 13.06 uur · Foto: NH / Mischa Korzec

ZAANDIJK De man die zaterdag is aangehouden voor betrokkenheid bij de gewelddadige dood van Milica van Doorn in 1992, is een 47-jarige Zaandammer. Het is een familielid van iemand die onlangs heeft meegewerkt aan onderzoek via DNA-materiaal. De verdachte weigerde DNA-materiaal af te staan.

Dat is vanochtend bekendgemaakt tijdens een persconferentie van de politie en het Openbaar Ministerie in Zaandijk.

Het is voor het eerst in Nederland dat naar aanleiding van DNA-verwantschapsonderzoek (in combinatie met het verzoek aan meerdere mensen om vrijwillig mee te werken aan een onderzoek) een verdachte is aangehouden. De eerste keer dat ze door DNA-onderzoek de dader op het spoor zijn gekomen, was in de zaak van Marianne Vaatstra. Dit was een directe match, dat kwam doordat de dader zelf meewerkte aan het onderzoek. Nu is de verdachte aangehouden, omdat een familielid van hem DNA had afgestaan. De verdachte heeft geweigerd DNA af te staan.

Lees ook: Verdachte aangehouden in zaak Milica van Doorn

Aanhouding
Na de aanhouding van afgelopen zaterdag heeft hij verplicht DNA moeten afstaan. Ook is hij kort verhoord. De politie kan op dit moment niets meer vertellen over het profiel van de verdachte. De man is aangehouden op verdenking van verkrachting, moord dan wel doodslag. Morgen moet hij voor de rechter-commissaris verschijnen.

Lees ook: Veel medewerking in DNA-onderzoek Milica van Doorn: "Een groot compliment"

Familie van Doorn
De politie heeft gisteren de familie ingelicht en spreekt van een "emotionele bijeenkomst". Tijdens de persconferentie werden zij bedankt voor hun geduld en vertrouwen in het onderzoek. "Dit is een mijlpaal, maar het is nog niet klaar. De familie gaat een zware periode tegemoet. De politie wenst hen veel sterkte toe voor de komende tijd", aldus de politie. 

Onderzoek
In totaal werden 133 mannen uit de Turks-Nederlandse gemeenschap benaderd om vrijwillig aan het onderzoek deel te nemen. Uiteindelijk werkten 125 mannen mee. Ook zij worden door de politie bedankt voor hun medewerking. De politie hoopt dat deze manier van DNA-onderzoek in de toekomst gaat zorgen voor meer doorbraken bij coldcasezaken.