Noord-Holland

LIVEBLOG: Noord-Holland in de greep van winters weer

11 december 2017, 15.15 uur · Aangepast 11 december 2017, 16.58 uur

Dennis Mantz
Dennis Mantz

- NOORD-HOLLAND Het winterweer was gisteren al het gespreksonderwerp van de dag en dat zal vandaag niet anders zijn. Waar de meeste mensen gisteren nog vrij waren, moeten veel mensen vandaag weer aan de bak. Reden genoeg dus om alle berichten over het weer en de gevolgen voor het openbare leven goed in de gaten te houden. Wij houden je in dit liveblog op de hoogte! Heb jij aanvullingen, foto's of video's? Laat het ons weten via internet@nhnieuws.nl of via WhatsApp: 0630093003.

Kijk hieronder naar onze extra uitzending over de sneeuw (let op: laden kan even duren. De laatste update in het liveblog vind je onder de livestream.)

 

15.40
Verslaggever Joost Lammers schakelde zijn dashcam in en reed van een ijsvrije Noordkop naar een ondergesneeuwd Amsterdam. Het resultaat zie je in de timelapse hieronder.

14.45
Op Schiphol draaien ze overuren om de vele vliegtuigen sneeuwvrij te maken. Zoals op onderstaande video te zien is krijgt een Delta 75 met bestemming Atlanta een zogeheten 'de-ice' behandeling. 

14.40

14.30
Vanwege de zware sneeuwval heeft ongeveer 20 procent van de restaurants op Thuisbezorgd.nl besloten om gisteravond geen eten te bezorgen. Voor vanavond wordt hetzelfde verwacht. "Dit is vrij uitzonderlijk. Normaal zijn er nauwelijks sluitingen, helemaal op zondag'', zegt een woordvoerder.

14.15
Diverse scholen hebben de deuren vandaag eerder gesloten. En dat vinden veel kinderen helemaal niet erg. Op een dag als vandaag is het ook vooral genieten, zoals op deze school in Hilversum. (foto Paul Odijk)

Tekst gaat verder na de foto

14.00
Ook op de weg worden de omstandigheden steeds slechter. Nu kun je nog redelijk doorrijden, maar over een paar uur wordt het echt bar en boos. Tussen 17.00 uur en 19.00 uur wordt de meeste sneeuw verwacht. Dan kun je waarschijnlijk niet meer zo goed doorrijden als hieronder het geval is. (video: Mischa Korzec)

Tekst gaat verder na de video

13.55
De problemen op station Zaandam zijn toch groter dan eerst gedacht werd. Er rijden nog steeds geen treinen van en naar het station, het is nog niet bekend hoe lang dit gaat duren. Tussen station Amsterdam Sloterdijk en Zaandam rijden bussen. Reizigers moeten rekening houden met extra reistijd van 30 minuten tot een uur.

13.33
De reisplanner 9292.nl kampt al heel de dag met een storing. Reizigersorganisatie Rover is niet te spreken over het feit dat de website vandaag niet bereikbaar is. 

13.15
Het mag in het grootste deel van de provincie dan wit zijn, op Texel is daar nog helemaal niets van te merken. Het is waarschijnlijk één van de weinige plekken in Nederland waar je buiten een foto kunt maken zonder dat je als een soort sneeuwpop terug naar huis moet. (Foto: Jurgen van den Bos)

12.50
Het KNMI heeft zojuist voor Noord-Holland en het grootste gedeelte van het land code rood afgegeven. Volgens de website van het KNMI is code rood van 13.00 uur tot middernacht van kracht. "Code rood is van kracht in het midden en zuiden van het land wegens grootschalige gladheid door sneeuwval", meldt het KNMI.

12.40
Een bus van Connexxion is vanochtend op de Hondsbosscheweg in Camperduin uit de bocht gevlogen. De chauffeur kon door de spiegelgladde weg de bus niet houden in de bocht. Hij kwam vast te zitten in de berm. Passagiers konden snel overstappen op een andere bus. Niemand raakte gewond. (Foto: Maurice Amoureus)

Tekst loopt door onder de afbeelding

12.20
De eerste sneeuw is inmiddels ook onze provincie binnengekomen. Volgens NH-weerman Jan Visser zal die sneeuwval nog tot zeker 20.00 uur aanhouden. Er kan op sommige plekken wel 15 centimeter vallen.

Tekst loopt door onder de video

12.08
Ruim 1400 inwoners van Oostzaan (en ook in buurten van Amsterdam en Landsmeer) zitten momenteel al een tijdje zonder stroom. Of dat door het weer komt is niet duidelijk, maar met deze kou is het voor de bewoners te hopen dat het snel opgelost is. Volgens netbeheerder Liander zou het probleem rond 13.00 uur weer verholpen moeten zijn. 

12.00
Rijkswaterstaat waarschuwt voor zeer gevaarlijke rij-omstandigheden door de sneeuw en roept weggebruikers op om vanmiddag en vanavond niet de weg op te gaan als dat niet per se nodig is. Mensen die nu op hun werk of een andere bestemming zijn en naar huis willen, krijgen van de dienst het advies de weersverwachting en de verkeersinformatie goed in de gaten te houden.

11.30
De NS roept reizigers op zo vroeg mogelijk naar huis te reizen. Het spoorbedrijf verwacht door de sneeuw veel problemen op het spoor. "Hoe later mensen vertrekken, hoe groter de problemen naar verwachting zullen zijn. Het hangt er vanaf in welk deel van Nederland je bent, maar we roepen mensen sowieso op zo vroeg mogelijk naar huis te gaan.'' De NS had de dienstregeling eerder al aangepast. Er rijden maandag veel minder treinen, die dan ook erg vol zijn.

11.10
Door de sneeuw die vanmiddag verwacht wordt heeft de KNVB besloten om drie wedstrijden in de Jupiler League te schrappen. Onder meer Jong AZ en Jong Ajax die respectievelijk tegen Cambuur en FC Den Bosch zouden moeten uitkomen, hebben vanavond dus een avondje vrij.

10.31
Luchtvaartmaatschappij KLM annuleert vandaag meer dan 300 vluchten vanwege de hevige sneeuwval die verwacht wordt. Ook de combinatie met de hevige wind zorgt ervoor dat er vandaag sprake is van een beperkte start- en landingsbaancapaciteit op Schiphol. In totaal gaat het om 143 Europese vluchten en tien intercontinentale vluchten in beide richtingen.

10.14
De treinen tussen Hoorn en Heerhugowaard zullen vanaf 10.30 uur weer normaal rijden. De storing bij Zaandam duurt nog iets langer. Vermoedelijk zijn de problemen daar rond 11.00 uur verholpen. Veel mensen zijn gestrand op meerdere stations. Slechts een aantal treinen reed vanochtend. In die treinen was het dan wel gelijk ontzettend druk. Zoals ook in de intercity vanaf Alkmaar in de richting van Haarlem. (Foto: Falko Voet)

Tekst loopt door onder de foto

09.30
Mensen lijken vandaag massaal thuis te werken en ook sommige scholen spelen in op het winterweer. Onder meer het 4e Gymnasium in Amsterdam heeft de leerlingen vandaag ijsvrij gegeven.

09.23
In de hele provincie en zelfs in heel Nederland staat er inmiddels geen enkele file meer. Op het spoor gaat het een stuk minder. Tussen Hoorn en Heerhugowaard rijden nog steeds geen treinen. Hoe lang het euvel zal duren is nog niet duidelijk. Van en naar Zaandam rijden in ieder geval tot 10.00 uur geen treinen.

08.42
Veel mensen lijken het advies om vandaag thuis te werken op te volgen. Het is extreem rustig op de weg. Uiteraard staan er wel wat files, maar dat zijn er een stuk minder dan doorgaans op de maandagochtend. Landelijk stonden er om 08.30 uur maar 15 files.

08.27
Volgens VerkeersInformatieDienst VID is de verbindingsweg van de A10 met de A2 richting Utrecht vermoedelijk rond 09.15 uur weer open. Eerder in de ochtend schaarde daar een vrachtwagen.

08.00
Hoewel code oranje pas vanaf 14.00 uur van kracht is, ondervinden veel mensen nu al flinke hinder van het winterse weer. Vooral op het spoor is het hommeles. Zo rijden er geen treinen tussen Alkmaar en Hoorn en tussen Amsterdam en Zaandam. Ook rijden er minder treinen tussen Zaandam en Uitgeest vanwege een wisselstoring. Tussen Hoorn en Heerhugowaard rijden momenteel ook geen treinen doordat er treinen defect zijn. Check hier de actuele situatie op het spoor.

07.00
Volgens NH-weerman Jan Visser gaat het vanaf 14.00 uur weer sneeuwen in onze provincie. Er kan volgens hem tussen de 5 en 10 centimeter sneeuw vallen vandaag.

06.30
Op de verbindingsweg van de binnenring A10 met de A2 in de richting van Utrecht is een vrachtwagen geschaard. Daardoor is de verbindingsweg afgesloten.