Ga naar Content

Rita uit Monnickendam verzamelt kerststallen: "Het zijn er meer dan vijfhonderd"

MONNICKENDAM Over twee weken staan de kerstdagen weer voor de deur, dus hebben de meeste mensen nu de boom wel opgetuigd en de versieringen voor het raam hangen. Voor Rita van Bavel uit Monnickendam gaat dat versieren een stapje verder: zij laat meer dan vijfhonderd kerststallen tentoonstellen in de Nicolaas en Antioniuskerk.

Rita begon haar verzameling zo'n dertig jaar geleden tijdens haar werk op een basisschool. Om wat sfeer in het gebouw te brengen werden er toentertijd kerststallen neergezet. "Dat werden er steeds meer en meer", vertelt Rita aan NH Nieuws. "Op een gegeven moment werd ik er zelf mee besmet en toen liep 't uit de hand", lacht ze. 

Lees ook: Baby speelt mee in levende kerststal Beverwijk: "Heel erg leuk"

Inmiddels zijn het er meer dan vijfhonderd en is het een internationaal stel geworden. "Nieuw-Zeeland, Japan, China, Australië: echt overal vandaan", somt ze op. "En ze zijn ook allemaal weer anders. Ik heb er één zo groot als een postzegel, eentje van wol, eentje van glas en ga zo maar door."

De bezoekers van de tentoonstelling kijken dan ook hun ogen uit. "Ja wauw, wat een verzameling. Dat het kerstverhaal op zoveel manieren wordt uitgedrukt, vind ik prachtig", vertelt een vrouw. "Ik zou willen dat ik ze ook kon verzamelen, maar ik heb geen ruimte."

Ruimtegebrek
Dat is voor Rita ook wel een knelpunt. "We hebben een gedeelte nu in opslag staan, want het paste gewoon niet meer op zolder en in de logeerkamer." Het is nog maar de vraag of ze de duizend kerststallen gaat halen. "Misschien wel, ik weet 't niet. Als ik wat meer ruimte zou hebben..." 

Foto: NH Nieuws