Noord-Holland

Overzicht: een zondag vol sneeuwpret en -overlast in Noord-Holland

10 december 2017, 19.14 uur · Aangepast 10 december 2017, 22.54 uur

NH Nieuws

- NOORD-HOLLAND Een pak sneeuw, een aangepaste dienstregeling op het spoor en geannuleerde vluchten op Schiphol. Vanwege het slechte weer heeft het KNMI code oranje afgekondigd. In dit liveblog houden we je op de hoogte van alle ontwikkelingen. Heb jij aanvullingen, foto's of video's? Laat het ons weten via internet@nhnieuws.nl of via WhatsApp: 0630093003.

21.55
Dit liveblog is gesloten. Vannacht of morgen de weg op? Pas dan goed op. 

20.55
Van en naar Uitgeest rijden momenteel geen treinen door een wisselstoring. De beweegbare onderdelen van wissels kunnen worden geblokkeerd door sneeuw, al is niet duidelijk weersomstandigheden debet zijn aan deze storing. 

20.45
Omdat het weer morgen Schiphol opnieuw parten zal spelen, hebben diverse maatschappijen al vluchten geschrapt. KLM heeft vijftig retourvluchten geannuleerd, laat luchtvaartverslaggever Doron Sajet weten. Ook EasyJet en Scandinavian Airlines houden toestellen aan de grond.  

20.30
De Connexxion-bussen in de regio Amstelland-Meerlanden rijden inmiddels weer. De vervoerder benadrukt wel dat veel bussen nog niet volgens de dienstregeling rijden.

18.55
Omdat morgen opnieuw een front met sneeuwbuien over ons land trekt, laat de NS ook dan minder treinen rijden. Vooral in de avondspits zal er sprake zijn van flinke hinder. Treinen zullen voller zijn dan gebruikelijk en passagiers moeten in sommige gevallen vaker overstappen.  

18.10
Viel de situatie op het spoor vanmiddag nog enigszins mee, inmiddels is de overlast flink toegenomen. De NS raadt daarom aan - indien mogelijk - vanavond geen gebruik meer te maken van de trein.  

Gisteren liet de NS al weten dat er vandaag uit voorzorg minder treinen zouden rijden. Bekijk hier op welke trajecten het treinverkeer met uitval en vertragingen kampt. 

17.55 
Bovenop de 94 retourvluchten die KLM gisteren al annuleerde, heeft de maatschappij vandaag nog eens 40 vluchten geschrapt. De toestellen die vanmiddag zijn uitgeweken naar andere luchthavens in binnen- en buitenland zetten later vandaag alsnog koers naar Schiphol.  


17.45
In Assendelft ligt een laag sneeuw van bijna vier centimeter, zo bewijst Ton Spaan met een rolmaat.

17.40
Connexxion laat weten dat er in de regio Amstelland-Meerlanden door de sneeuwval tijdelijk geen bussen rijden. De Sternet bussen van en naar Schiphol rijden wel. 

16.45
De eredivisiewedstrijd Ajax-PSV in de Amsterdam ArenA begint later dan gepland. De wedstrijd zou om 16.45 uur beginnen, maar het eerste fluitsignaal is verplaatst naar 17.00 uur. 

Met de gewijzigde aanvangstijd houdt de KNVB rekening met PSV-supporters die door de winterse omstandigheden niet op tijd in Amsterdam konden zijn. 

16.20
Met alle problemen op de snelwegen en Schiphol zou je bijna vergeten dat het winterweer ook voor veel vertier zorgt. Robert Wiersma uit Haarlem heeft de slee van zolder gehaald en z'n dochter mee op sleeptouw genomen. 

Sleetje rijden in Haarlem

16.15
De sneeuwschuivers op Schiphol hebben de Zwanenburgbaan inmiddels sneeuwvrij gemaakt. Die baan is daarom weer vrijgegeven, maar moet wel worden gebruikt door zowel vertrekkende als aankomende vliegtuigen.

16.05
Het Amsterdamse vervoerbedrijf heeft metro 51 stilgelegd, meldt AT5. Op het traject liggen veel wissels, die slecht werken door de sneeuw. In andere metro's moet je rekening houden met drukte.

Drukte in metro

15.50
De vliegtuigen die niet op Schiphol kunnen landen omdat de luchtverkeersleiding het vliegverkeer heeft stilgelegd, wijken uit naar Brussel, Hamburg, Hannover, Parijs, Kopenhagen en Rotterdam.

15.45
De brandweer Gooi- en Vechtstreek is druk met het afhandelen van storm- en sneeuwschade. De meeste sneeuwschade wordt veroorzaakt door vallende takken. Die bezwijken momenteel in groten getale onder het gewicht van het sneeuw. 

15.25
ProRail meldt dat er, ondanks het winterse weer, vandaag geen grote problemen waren op de spoorwegen. 

15.20
Op de FlightTracker is goed te zien hoe vliegtuigen in de lucht moeten wachten totdat Schiphol de landingsbanen sneeuwvrij heeft gemaakt.

Wachtend vliegverkeer

15.10
De luchtverkeersleiding van Schiphol heeft besloten al het vliegverkeer voor drie kwartier stil te leggen, om de landingsbanen met sneeuwschuivers sneeuwvrij te maken.

14.55
Door de gladheid zijn er op de A2 richting Utrecht drie ongelukken gebeurd, ter hoogte van Oudekerk aan de Amstel, Holendrecht en Abcoude. Dat meldt de VID. De lengte van de files vallen nog mee. In totaal staat er 6 kilometer file op de Noord-Hollandse wegen. Overal is wel langzaam rijdend verkeer.

14.50
Via deze video is van binnenuit te zien hoe sneeuwschuivers de A5 sneeuwvrij proberen te maken. 

14.35
De ANWB en Rijkswaterstaat benadrukken nogmaals niet de weg op te gaan als het niet nodig is. Het weer is, volgens de ANWB, "bar en boos." 

14.30
Sneeuwschuivers rijden door weer, wind en files bij Watersgraafmeer.

14.15
Andere beelden van het Rottepolderplein: sneeuwschuivers maken de weg begaanbaar.

14.15
Op de A9 bij knooppunt Rottepolderplein is door de VID de eerste doorglijder gespot.

14:10
Dit is de actuele strooikaart van de regio Noord-Holland. Bij alle paarse symbolen zijn ze nu aan het strooien.

Strooikaart

14.00
Ook Schiphol is nu helemaal wit: zoek het vliegtuig.

13.55
De auto's op Noord-Hollandse snelwegen moeten steeds langzamer rijden. 

13.35
De VID meldt op Twitter dat door de weersomstandigheden de verbindingslus A10-A2 dicht is.

13.30
Ondertussen sneeuwt het nu in de gehele provincie.

Buienrader 1330

13.25
NH-verslaggeefster Sophie Markvoort filmde een Charles Dickens-tafereeltje in Monnickendam.

13.15
Schiphol wordt ook langzamerhand toegedekt met een wit laken.

13.10
De VerkeersInformatieDienst meldt dat het nog relatief rustig is op de Noord-Hollandse snelwegen. Het blijft nu wel beter liggen dan vanmorgen. 

13.00
In de rij van vertrekhal 3 naar vertrekhal 2 is het druk vanwege het winterse weer. In de rij wordt water uitgedeeld, aldus luchtvaarverslaggever Doron Sajet.

12.55
Vooralsnog gaat Ajax-PSV vanmiddag gewoon door.

12.45
Onze luchtvaartverslaggever Doron Sajet houdt de situatie op Schiphol in de gaten. Ondanks de vele annuleringen, zijn er toch veel mensen op de luchthaven.

12:35
In Amsterdam begint het aardig te sneeuwen. Succes als je erdoorheen moet fietsen.

12:20
Tot nu toe heeft de sneeuw geen grote problemen opgeleverd op de snelwegen, meldt de ANWB. Toch moeten mensen die de weg op gaan de actuele verkeersinformatie blijven checken.

12.10
Jeroen van Rossum reed over de A15 richting Nijmegen en maakte deze foto van de witte snelweg.

A15

12.00
De Koninklijke Nederlandse Hockeybond heeft besloten een groot aantal zaalwedstrijden te annuleren door de verwachte sneeuwval. In Noord-Holland gaan alle wedstrijden die voor 16.00 uur beginnen niet door. 

11.55
Het KNMI verwacht maandagmiddag en -avond ook veel sneeuw. Daardoor kan het ook morgen ook op veel plaatsen glad zijn.

11.50
Op het strand van Zandvoort gaat het ook al aardig los. Er is bijna geen zand meer te zien.

11.40
Thijs Spijker verstuurde dit winters tafereeltje van de vuurtoren in Marken. 

vuurtoren marken

11.30
De VID waarschuwt nogmaals voor gladheid. Oppassen dus als je nog de weg op moet.

11.15
Het sneeuwt al bijna in heel Noord-Holland.

Buienrader 1115

11.05
De strooiploegen in Hoorn staan stand-by.

10.55 uur
In Hilversum valt inmiddels de eerste sneeuw.

10.25 uur
In Hilversum zijn ze er ook klaar voor...

10.30 uur
Vanwege de weersvoorspellingen is de geplande zoektocht naar Oskar van Alphen afgelast. 

10.20
Onderstaande foto werd gestuurd door fotograaf Maurice Amoureus. 'Vol verwachting op het Klimduin in Schoorl ....'

Wachten op de klimduin

10.17 uur
Er is vannacht flink gestrooid door Rijkswaterstaat

10.02 uur
Vandaag gaat de nieuwe dienstregeling van de NS in. Naast de structurele aanpassingen, rijden de treinen vandaag vanwege het weer middels een aangepast schema.  Vooral van en naar Amsterdam en Schiphol rijden er per uur minder Intercity's. Tussen Hoofddorp en Amsterdam rijden de Sprinters ook minder vaak. Ook gaat vanaf vandaag de nieuwe dienstregeling van de NS in. 

09.35 uur
NH-weerman Jan Visser laat weten dat de sneeuw in de loop van de ochtend onze provincie nadert. De temperatuur blijft echter boven nul, hierdoor zal de sneeuw alleen maar natte sneeuw zijn en slecht blijven liggen. 

09.15 uur
De KNVB laat weten dat alle amateurwedstrijden zijn afgelast. Het gaat om alle wedstrijden vanaf de tweede divisie en lager.