Ga naar Content

Paarse Vrijdag op Alkmaarse school: "Je krijgt zo meer begrip voor elkaar"

ALKMAAR "Vandaag mag iedereen zichzelf zijn en iedereen mag zich uiten, ongeacht op welk geslacht ze vallen." Zo omschrijven leerlingen van het Alkmaarse Clusius College Paarse Vrijdag, waar vandaag uitgebreid bij werd stilgestaan om actie te voeren tegen hokjesdenken.

De school deelt speciale paarse armbandjes en posters uit en de kantine is uitgebreid versierd. De leerlingen vinden het goed dat Paarse Vrijdag in het leven is geroepen. "Als een persoon verliefd is op iemand van hetzelfde geslacht moet je dat gewoon accepteren", vertelt een van hen.

Lees ook: Paars naar school tegen hokjesdenken

Ook de docenten zijn blij met de aandacht. "De leerlingen zijn allemaal bezig met hun identiteit", vertelt docent Stef Smit, die openlijk homoseksueel is. "Als je weet wat er allemaal is en welke smaken en kleurtjes er zijn, leer je ook om meer begrip voor elkaar te hebben. Daar gaat het ons om."

Zelfmoorden
Smit vindt dat Paarse Vrijdag ook in de huidige tijd nog hard nodig is. "We zijn er simpelweg nog niet. Het aantal zelfmoorden onder jongeren met homoseksuele gevoelens ligt beduidend hoger, dus aandacht voor het onderwerp moet er gewoon blijven."

Daar zijn de leerlingen het roerend mee eens. "Ik val zelf op meiden en op jongens, dus ik ben biseksueel", vertelt een van hen. "Vorig schooljaar ben ik gepest, maar dat interesseert mij nu niet meer, want ik blijf gewoon mezelf. Ik ga voor niemand veranderen, maakt niet uit hoe ze er over denken."

Foto: NH