Ga naar Content
Noord-Holland

KLM haalt pilotenpet uit uniform

8 december 2017, 12.49 uur · Aangepast 8 december 2017, 13.20 uur
Door: · Foto: ANP

SCHIPHOL De iconische pilotenpet wordt vanaf 1 januari 2018 niet meer gedragen door KLM-piloten. De luchtvaartmaatschappij ziet de 'toegevoegde waarde' van de pet niet meer. Met de afschaffing hoopt KLM moderner te zijn.

Voor sommige piloten zal het afscheid moeilijk worden, zij zijn erg gehecht aan de pet. "Veel piloten wilden als kind al vlieger worden mede door het plaatje, en daar hoorde de pet ook bij", vertelt pilotenvakbond VNV. Maar volgens de vakbond vinden andere piloten het 'gezeul' met de pet weer vervelend. 

Met de tijd mee
Zonder de pet hoopt KLM haar vliegers een modernere uitstraling te geven. "De pet is in de loop der jaren van model en uitstraling gewijzigd om met de tijd mee gaan", aldus KLM. De luchtvaartmaatschappij is overigens niet de enige die de pet heeft afgeschaft, dochterbedrijf Transavia, easyJet en Ryanair gingen haar al voor. 

De KLM-piloten mogen hun pet na 1 januari houden. Toch heeft een deel besloten om de pet te doneren aan Stichting Hoogvlieger, die zieke kinderen voor een dag piloot laat zijn.