Ga naar Content
Noord-Holland

Paars naar school tegen hokjesdenken

8 december 2017, 07.59 uur
Door: · Foto: Shutterstock

AMSTERDAM Op meer dan negenhonderd middelbare scholen en mbo's komen leerlingen vandaag in het paars gekleed naar school om zo actie te voeren tegen hokjesdenken. Ze willen zo op de zogenoemde 'Paarse Vrijdag' laten zien dat je op school jezelf kan zijn ongeacht je geaardheid of seksuele oriëntatie.

De actie wordt georganiseerd door het Gender & Sexuality Alliance (GSA) Netwerk van het COC, belangenvereniging voor lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders (lhbt-ers). Volgens Geert-Jan Edelenbosch van het COC weten jongeren op hun twaalfde of dertiende al dat ze niet hetero zijn maar durven ze vaak niet voor hun zestiende uit de kast te komen, omdat ze zich niet veilig voelen op school.

De mate waarin lhbt-ers worden geaccepteerd op school, is volgens Edelenbosch het meest afhankelijk van wat de schoolleiding uitdraagt. "Als een schoolleiding zegt discriminatie of homo als scheldwoord niet te accepteren, is die school meteen veiliger dan een school waar dat niet gebeurt", aldus Edelenbosch.

De actiegroep heeft in totaal 1.100 actiepakketten, met daarin posters en polsbandjes, op negenhonderd scholen verspreid. Zo'n half miljoen polsbandjes zijn uitgedeeld.